Τέσσερις τρόποι για να ταξιδέψετε φθηνά αυτό το καλοκαίρι

Καθώς οι θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο φτάνουν σε υψηλά όλων των εποχών, μπορεί να ονειρεύεστε να ξεφύγετε από τη ζέστη της πόλης κάνοντας κράτηση για τις διακοπές που σας αξίζουν. Εν μέσω της κρίσης ακρίβειας, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Στις ΗΠΑ, το 60% λέει ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει την απόφασή του να ταξιδέψει τους επόμενους έξι μήνες και το 57% υποστηρίζει το ίδιο για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, σύμφωνα με έρευνα της 1ης Μαρτίου από την εταιρεία συμβούλων έρευνας αγοράς Longwoods International.

Με γνώμονα τα παραπάνω, που αναμφίβολα αφορούν και ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ακολουθούν τέσσερις τρόποι για να ταξιδέψετε φθηνά αυτό το καλοκαίρι.

1. Ανταλλαγή σπιτιού

Εάν είστε πρόθυμοι να ανοίξετε το σπίτι σας σε ξένους, μπορείτε να εξαλείψετε σχεδόν ολόκληρο το κόστος της διαμονής μέσω της ανταλλαγής σπιτιού – όπου κυριολεκτικά ανταλλάσσετε σπίτια ή διαμερίσματα με κάποιον σε άλλο μέρος του κόσμου για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε κάτι σαν την ταινία The Holiday.

Εταιρείες όπως το Home Exchange, καθιστούν τόσο εύκολη την ανταλλαγή, όσο το να κλείσετε ένα Airbnb. Βεβαίως υπάρχει και η επιλογή να κάνετε συμφωνία με κάποιον γνωστό σας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον οποίο μένετε σε διαφορετικές περιοχές.

2. Φύλαξη κατοικίδιων

Δεν λατρεύουν όλοι τις γάτες, τους σκύλους ή τα πτηνά. Αλλά για όσους το κάνουν, το κατοικίδιο μπορεί να είναι άλλη μια οδός για οικονομική διαμονή. Ο δημοφιλής ιστότοπος TrustedHousesitters, για παράδειγμα, παρέχει δωρεάν στέγαση σε ταξιδιώτες που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν καθημερινές βόλτες και φαγητό (συν μερικά χάδια).

Η Courtney Brady έχει επισκεφθεί έξι ευρωπαϊκές χώρες με αυτό τον τρόπο. «Ήταν ο τέλειος τρόπος για να ταξιδέψω», λέει η 36χρονη στο Bloomberg, εκτιμώντας ότι σε ένα μεγάλο ταξίδι, εξοικονόμησε περίπου 5.000 με 6.000 δολάρια με αυτόν τον τρόπο.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιδίων εξετάζουν τις αιτήσεις και επιλέγουν όποιον πιστεύουν ότι τους ταιριάζει καλύτερα.

3. Καλοκαιρινές περιπέτειες στον δρόμο

Το ταξίδι με τροχόσπιτο είναι ένας δημοφιλής, και κυρίως φθηνός τρόπος να περάσει κανείς τις διακοπές του, βλέποντας μάλιστα και πολλά διαφορετικά μέρη.

«Νομίζω ότι ο κύριος λόγος που αγόρασα το πρώτο μου φορτηγό ήταν επειδή ήθελα να δω τον κόσμο από άλλη οπτική γωνία», γράφει ο Alex Ovies, ένας 22χρονος από τη Μαδρίτη, στο Bloomberg.

Ο Ovies αγόρασε το φορτηγό του το 2021 για 3.700 ευρώ και μετά ξόδεψε ακόμη 600 για να το μετατρέψει εκ των υστέρων σε ένα τροχόσπιτο. Έκανε οικονομία για περισσότερα από δύο χρόνια και έκτοτε έχει πάει με το φορτηγό του σε μέρη όπως η Γαλλία, η Σκωτία και η Ισπανία.

Ωστόσο το να αγοράσει κανείς τελευταία στιγμή ένα τροχόσπιτο μπορεί να μην ακούγεται ως η οικονομικότερη λύση. Αλλά υπάρχει και η επιλογή ενοικίασης.

Φέτος, ο Ovies άφησε το βαν του στο Εδιμβούργο, λόγω μιας βλάβης και νοίκιασε ένα από ιδιωτική εταιρεία. Συνολικά, λέει, αυτός και η κοπέλα του ξόδεψαν 500 ευρώ ο καθένας για ένα οκταήμερο ταξίδι στην Ίμπιζα: 350 ευρώ για το βαν, 50 ευρώ για την πτήση από τη Μαδρίτη και 100 ευρώ για φαγητό και βενζίνη. «Αν ταξίδευα πηγαίνοντας σε ξενοδοχεία και ζώντας τη ζωή της Ίμπιζα, θα είχα ξοδέψει περισσότερα από 2.000 ευρώ», εκτιμά.

4. Εργασία

Εξ ορισμού, το Workaway θα προσθέσει λίγη δουλειά στις διακοπές σας. Η εφαρμογή προσφέρει αγγελίες για εργασία με αμοιβή δωρεάν δωμάτιο και διατροφή. Γενικά, οι ταξιδιώτες αναμένεται να εργάζονται πέντε ώρες την ημέρα κάνοντας εργασίες όπως η φροντίδα αλόγων ή το διαδικτυακό μάρκετινγκ. Οι όροι και οι συμφωνίες όπως η διάρκεια διαμονής ποικίλλουν, αλλά περιλαμβάνεται μια αυστηρή διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας για ασφάλεια. Υπάρχει επίσης μια υπηρεσία βοήθειας έκτακτης ανάγκης, ως επιπλέον προφύλαξη.

Η εγγραφή στο Workaway είναι αρκετά εύκολη: Δημιουργείτε ένα προφίλ, επαληθεύεστε (συνήθως εντός 24 ωρών) και πληρώνετε ένα τέλος εγγραφής. Αυτό ανοίγει την πρόσβαση σε 50.000 έργα σε 159 χώρες—από τα οποία ορισμένα μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στις δεξιότητες και τις επιθυμίες σας από άλλα. Η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει, με ορισμένα έργα να εκτείνονται σε μια εβδομάδα και άλλα να διαρκούν έως και ένα χρόνο.

 

Ο Issei Nakano, 24 ετών, χρησιμοποίησε το Workaway ως φοιτητής κολεγίου το 2018 για να γνωρίσει την μεξικανική κουλτούρα. Αφού πλήρωσε 400 δολάρια για την πτήση του από τη Βοστώνη, πέρασε δυόμισι εβδομάδες δουλεύοντας ως ρεσεψιονίστ σε έναν ξενώνα στο San Luis Potosi. Η εμπειρία του επέτρεψε να ταξιδέψει στην περιοχή και να βελτιώσει τα ισπανικά του. Αν είχε μείνει ως επισκέπτης στο ακίνητο όπου εργαζόταν, μόνο η διαμονή θα κόστιζε 250 έως 350 δολάρια. «Ήταν σίγουρα ένα από τα πιο μοναδικά και ικανοποιητικά ταξίδια που έκανα ποτέ», λέει ο Nakano.

Καλοκαίριφθηνά