«Σύγχρονη πολυτέλεια» στην Τσαγκαράδα

Επτά πανέμορφα χωριά – ισάριθμες αφορμές για να εξερευνήσουμε το γοητευτικό βουνό της Μαγνησίας, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και καλό φαγητό.

Αν είχαμε ένα ευρώ για κάθε κάστανο, θα ήμασταν πλούσιοι», αστειεύεται ο Χρήστος, οικοδεσπότης μας μαζί με τη Βρετανίδα σύντροφό του Κλαιρ στην Τσαγκαράδα. Βρισκόμαστε στο μακρύτερο χωριό του Πηλίου και ίσως και της Ελλάδας, καθώς από την είσοδο μέχρι την έξοδό του διανύουμε 7 χιλιόμετρα. Ο δε Χρήστος είναι ο ιδιοκτήτης και σεφ του ξενώνα «Χαμένος Μονόκερως» που βρίσκεται στην κεντρικότερη και μεγαλύτερη από τις τέσσερις πλατείες του χωριού, την πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον διάσημο χιλιόχρονο πλάτανο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εδώ, βρέχει. «Ετσι είναι το φθινόπωρο στο ανατολικό Πήλιο. Είναι κανονικό. Βροχερό», σπεύδει να μας κατατοπίσει με τη σειρά του ο Φιλάρετος, έτερος ξενοδόχος του χωριού («Ξενώνας Αμανίτα»), που κάποτε τα παράτησε όλα και ήρθε στην καταπράσινη Τσαγκαράδα, ακολουθώντας την καρδιά και τις αγαπημένες συνήθειές του: να «κυνηγάει» μανιτάρια και να προσφέρει καλή φιλοξενία και δραστηριότητες στη φύση στους επισκέπτες του. «Τι άλλο θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως σύγχρονη πολυτέλεια στις μέρες μας, πέρα από τη δυνατότητα για λίγο ελεύθερο, ποιοτικό χρόνο στη φύση;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Ο Χρήστος και ο Φιλάρετος βρήκαν σ’ ετούτο εδώ το μέρος τον προσωπικό τους παράδεισο. Και πώς να μην τον βρουν, όταν το μεγαλύτερο αξιοθέατο αυτού του πανέμορφου χωριού συναγωνίζεται σε αξία τα ιστορικά κτίριά του, όπως η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή και η Νανοπούλειος Σχολή, ή την ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 1745 στην ομώνυμη πλατεία και το μικρό τοξωτό γεφύρι, φτιαγμένο από Ηπειρώτες μάστορες, στην έξοδο του χωριού.

Αυτό που πρώτα απ’ όλα χαράζεται στη μνήμη κάθε επισκέπτη της Τσαγκαράδας είναι το ολόφυτο περιβάλλον που αγκαλιάζει όλα, μα όλα τα αραιοκτισμένα κτίρια, παλιά και νέα, του χωριού, η πλούσια φύση του βουνού και συγχρόνως η απίστευτη θέα στη θάλασσα του Αιγαίου, που δεν απέχει παρά μονάχα λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Στην Τσαγκαράδα, λοιπόν, θα έρθετε με καλά παπούτσια για περπάτημα (και μια ομπρέλα για καλό και για κακό!) και θα επιδοθείτε σε μικρές και μεγάλες πεζοπορίες* (μια εύκολη, μισάωρη περίπου, είναι εντός του χωριού από την Αγία Παρασκευή στους Ταξιάρχες), θα μαζέψετε κάστανα (θα βρείτε άπειρα πεσμένα τριγύρω) και, αν έχετε στην παρέα σας κάποιον που να ξέρει, θα βρείτε μανιτάρια. Μετά τις δραστηριότητες εκτός, η μέρα κλείνει με καλό φαγητό και τσίπουρο πλάι σε τζάκι. Και όλο αυτό ονομάζεται εμπειρία… Τσαγκαράδα ή αλλιώς η «σύγχρονη πολυτέλεια» που προσφέρει αυτός εδώ ο τόπος.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/793761/article/ta3idia/sthn-ellada/sygxronh-polyteleia-sthn-tsagkarada

Ell;adaταξίδιφιλοξενίαχειμώνας