5 ασκήσεις yoga που καταπολεμούν την αϋπνία.

Αν υποφέρεις από αϋπνία οι παρακάτω ασκήσεις yoga θα σε βοηθήσουν να την ξεπεράσεις.

Αϋπνία είναι η διάθεση, ή κατάσταση που νιώθει κάποιος που δυσκολεύεται να κοιμηθεί, που νιώθει κόπωση και κούραση, που η νευρικότητα γίνεται άγχος, που τα μάτια του κλείνουν αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει. Και όταν τα καταφέρει να κοιμηθεί, έχει φτάσει ήδη η ώρα να ξυπνήσει. Πολλοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από αϋπνία και αυτό γιατί ο τρόπος ζωής τους καθημερινά είναι τόσο έντονος που δεν έχουν ούτε λίγα λεπτά κατά την διάρκεια της ημέρας για χαλάρωση.

Οι παρακάτω ασκήσεις θα σας βοηθήσουν στο πρόβλημα σας. Βέβαια αν είστε αρχάριος θα σας προτείναμε να παρακολουθήσετε πρώτα κάποια μαθήματα με δάσκαλο πριν τις δοκιμάσετε μόνος σας.

 

  1. Καθιστή στάση

Αυτή η στάση θα σας χαλαρώσει και θα σας ηρεμήσει. Επίσης βοηθάει πολύ και στην σωστή λειτουργία του εντέρου.

Καθίστε και τεντώστε τα πόδια σας μπροστά. Με ίσια πλάτη και τεντωμένα χέρια προσπαθήστε να πιάσετε –όσο μπορείτε- τις μύτες των ποδιών σας. Μείνετε εκεί μέχρι 10-12 αναπνοές.

 

  1. Γέφυρα

Μπορεί να μην φαίνεται και πολύ χαλαρωτική στάση παρόλα αυτά θα σε βοηθήσει να βγάλεις την ένταση.  Στάσεις όπως η γέφυρα εξαλείφουν το άγχος που αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες για την αϋπνία.

Σήκωσε την λεκάνη και προσπάθησε με τα χέρια σου να πιάσεις τις φτέρνες σου όπως ακριβώς φαίνεται και στην φωτογραφία. Μείνε εκεί μέχρι 10-15 αργές ανάσες.

 

  1. Χαλαρωτική στάση

Σ’αυτή την άσκηση προσπάθησε να μην σκέφτεσαι τίποτα. Κλείσε τα μάτια σου και διώξε το άγχος της ημέρας.

Πρώτα κάτσε κανονικά, λύγησε τα πόδια σου –σαν να κάνεις ‘πεταλούδα’- και έπειτα ξάπλωσε. Κλείσε τα μάτια και πάρε σωστές ανάσες. Μπορείς να μείνεις σε αυτή την στάση για όση ώρα θες.

 

  1. Ανεστραμμένη στάση

Με αυτή την στάση βοηθάς τα πόδια σου και τα πέλματα σου να ανακουφιστούν από την ένταση της ημέρας . Η σωματική κόπωση αποτελεί και αυτή αιτία για την αϋπνία.

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολη η συγκεκριμένη στάση αλλά είναι πολύ αποτελεσματική. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι ξαπλώσεις ανάσκελα , να πιάσεις την λεκάνη σου και με φόρα να τεντώσεις τα πόδια σου ψηλά στον αέρα. Πάρε σωστές ανάσες και μείνε εκεί όση ώρα μπορείς.

 

  1. Savasana

Έχεις πότε κοιμηθεί κατά την διάρκεια της savanna σε ένα μάθημα yoga; Αν ναι, τότε σίγουρα δεν είσαι ο μόνος. Η Savasana αφήνει το σώμα σου να απολαύσει τις προηγούμενες ασκήσεις και προετοιμάζει τον εγκέφαλο για ξεκούραση και ηρεμία.

Απλά ξάπλωσε ανάσκελα στο πάτωμα με τα χέρια ανοιχτά ώστε οι παλάμες να κοιτούν ψηλά και κλείσε τα μάτια. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και νιώσε ότι αποβάλεις όλη την ένταση, την κούραση, το άγχος της ημέρας. Νιώσε ότι δεν έχεις πάθη και ανάγκες. Μπορείς κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης στάσης να ακούς χαλαρωτική μουσική.  Μετά από λίγες εβδομάδες καθημερινής άσκησης οι αϋπνίες σας θα ανήκουν στο παρελθόν.

 

 

 

yogaαϋπνίαευεξίαυγεία