«Κόλαση» στον Λίβανο: Το Ισραήλ σκότωσε τον «ταμία» της Χεζμπολάχ - Χτύπημα στην ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών

Τέλος δεν έχει η πολεμική αναστάτωση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αφού Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταποδίδουν πυρά, στο φόντο της εξόντωσης του αρχηγού της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και ενώ το Τελ Αβίβ προετοιμάζει την επόμενη κινησή του κατά της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ σκότωσε τον «ταμία» της Χεζμπολάχ

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο IDF επικοινώνησε μέσω διαρροής πως έχει πλήξει τα κεντρικά της Al-Qard Al-Hassan, της ιδιότυπης τράπεζας που έχει συστήσει η Χεζμπολάχ. Η συγκεκριμένη υποδομή βρίσκεται στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Νταχία, πολύ κοντά στο σημείο που τα μαχητικά του Ισραήλ σκότωσαν στο καταφύγιό του τον Χασάν Νασράλα πριν από έναν μήνα. Γιατί όμως το Ισραήλ δαπανά εκατομμύρια σε βόμβες υψηλής ακρίβειας για ένα κατάστημα τράπεζας;

Το κτίριο το οποίο χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν ανήκει σε μία απλή τράπεζα αλλά στην Al-Qard Al-Hassan. Η Al-Qard Al-Hassan είναι μία ιδιότυπη τραπεζική υπόσταση η οποία έχει συσταθεί από την ίδια της Χεζμπολάχ το 1982 και έχει μάλιστα δανείσει με περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια μέλη της σιιτικής οργάνωσης αλλά και την ίδια την Χεζμπολάχ. Το μακρύ χέρι της Τεχεράνης, προκειμένου να καταφέρει να ξεφύγει από τις παγκόσμιες οικονομικές κυρώσεις και να χρηματοδοτήσει με την ενεργό συμμετοχή του Ιράν τη δημιουργία μίας ισχυρότατης πολεμικής απειλής για το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε την ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι βομβάρδισε με ομοβροντία πυραύλων τη βάση Γκλιλότ της μονάδας 8200 της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που βρίσκεται στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Η λιβανική οργάνωση ανακοίνωσε επίσης πως εκτόξευσε ρουκέτες νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον «ναυτικής βάσης» κοντά στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Εξαρθώθηκε δίκτυο κατασκοπίας υπέρ του Ιράν

Νέα περιοδεία Μπλίνκεν με στόχο την κατάπαυση του πυρός

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να αρχίσει σήμερα στο Ισραήλ νέα περιοδεία στην Εγγύς Ανατολή, με διακηρυγμένο στόχο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να περιοριστεί η περιφερειακή κλιμάκωση — ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ορκιστεί πως θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου εναντίον της επικράτειάς της.

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε πως το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που εστάλη στο Ισραήλ έχει πλέον λάβει «θέση».

Μετά το Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ιορδανία, προκειμένου να συζητήσει ιδίως με ιορδανούς αξιωματούχους για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες στον Τύπο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αμερικανός αξιωματούχος επί του αεροσκάφους με το οποίο ταξιδεύει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από AP, AFP

ΙσραήλΛίβανοςΜέση ΑνατολήΧεζμπολάχ