«Σαρώνει» τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Καταστροφή και χάος στο πέρασμά του

Με απίστευτη σφοδρότητα χτυπά την παράκτιες περιοχές της Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον, ο οποίος έπεσε στην κατηγορία 1 αλλά εξακολουθεί να προελαύνει στην περιοχή με ταχύτητα ανέμων που φτάνουν τα 130 χλμ / ώρα.

Ισχυρές και συνεχόμενες καταιγίδες πλήττουν από τις 8:30 το βράδυ της Τετάρτης (9/10) (3:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) την περιοχή της Φλόριντα, ενώ ήδη έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες πλημμύρες από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον.

Το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) ανακοίνωσε πως ο τυφώνας «ταξιδεύει» με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 215 χλμ. την ώρα και διένυσε μια απόσταση περίπου 200 χλμ. μέσα σε λιγότερο από 6 ώρες. Μάλιστα οι πρώτοι ανεμοστρόβιλοι άρχισαν να σχηματίζονται στα νοτιοδυτικά από το βράδυ της Τετάρτης (9/10 ώρα Ελλάδας).

 

«Τέλος χρόνου»

Έτσι, ο χρόνος για την ασφαλή εκκένωση στην πραγματικότητα ολοκληρώθηκε και οι τελευταίες εντολές τροποποιήθηκαν με στόχο οι κάτοικοι που παρέμειναν στα σπίτια τους να «ταμπουρωθούν», καθώς τα χειρότερα έρχονται μέσα στις επόμενες ώρες.

Χαρακτηριστικά, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μείνετε στο σπίτι και ακολουθήστε τις ενημερώσεις, εκτός και αν προκύψει μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή σας».

Εν τω μεταξύ, περίπου 30.000 εκτοπισμένοι από τον τυφώνα Μίλτον βρίσκονται ήδη στα δημόσια καταφύγια και ενώ υπήρχε αρκετός χρόνος, αλλά και χώρος, δυστυχώς αρκετός κόσμος δεν ακολούθησε τις εντολές. Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης Ρον Ντεσάντις την Τετάρτη το απόγευμα, δήλωσε πως: «Έχουμε πάνω από 30.000 άτομα που βρίσκονται στα καταφύγια, αλλά υπήρχε χώρος για πάνω από 200.000 άτομα στα 150 κρατικά και τοπικά καταφύγια.

Τουλάχιστον ένα καταφύγιο σε κάθε κομητεία με εντολή εκκένωσης είναι φιλικό προς τα κατοικίδια και τουλάχιστον ένα σε κάθε κομητεία μπορεί να φιλοξενήσει άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα καταφύγια είναι εξοπλισμένα με Wi-Fi συνδεδεμένο στα συστήματα διαδικτύου Starlink, ώστε οι εκτοπισμένοι να μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Εντάξει, δεν είναι σαν το Four Seasons, αλλά θα περάσετε με ασφάλεια τις επόμενες 24 έως 36 ώρες», κατέληξε ο κυβερνήτης.

Stephen Gandy shelters in the gymnasium at River Ridge Middle/High School in preparation for Hurricane Milton, Wednesday, Oct. 9, 2024, in New Port Richey, Fla. (AP Photo/Mike Carlson)
Oscar Garcia (R) with his family stands outside his house after getting hit by a reported tornado in Fort Myers, Florida, on October 9, 2024, as Hurricane Milton approaches. Florida residents fled or just hunkered down in the final hours October 9 before Milton pummels the state, as government emergency relief efforts were dragged to the center of the US election. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)

 

Ανώτατοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, αλλά και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησαν εγκαίρως ότι οι συνθήκες στη Φλόριντα θα επιδεινώνονται ώρα με την ώρα: «Οι συνθήκες θα επιδεινωθούν γρήγορα τις επόμενες ώρες, ειδικά κατά μήκος της δυτικής ακτής», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, Μάικλ Μπρέναν.

Ο Μπρέναν είπε ότι είναι ακόμα δύσκολο να προβλέψουμε πού ακριβώς θα φτάσει ο Μίλτον. «Δεν είναι πραγματικά δυνατό να πούμε πού και πότε ακριβώς θα χτυπήσει το μεγαλύτερο κύμα. Μπορεί να μιλάμε για αποστάσεις μεγαλύτερες των 20 χιλιομέτρων».

Με πληροφορίες από ABC, NBC

ΗΠΑκαταστροφέςπλημμύρεςΤΥΦΩΝΑΣ ΜΙΛΤΟΝ