Νότια Κορέα: Έρευνα εις βάρος του Telegram για διάδοση «deepfake» πορνογραφικού περιεχομένου

Οι διωκτικές αρχές της Δημοκρατίας της Κορέας (γνωστότερης ως Νότιας Κορέας) ανακοίνωσαν σήμερα (Δευτέρα, 2/9) ότι ξεκίνησαν έρευνα εις βάρος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, κατηγορώντας την ότι «ενθαρρύνει» τη μετάδοση πλαστού πορνογραφικού περιεχομένου με τη χρήση φωτογραφιών κυρίως ανηλίκων.

«Το Telegram δεν απάντησε στα προηγούμενα αιτήματά μας να μας παρέχει πληροφορίες για τους λογαριασμούς (χρηστών) στη διάρκεια προηγούμενων ερευνών για αδικήματα που συνδέονται» με την πλατφόρμα, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου ερευνών της εθνικής αστυνομίας της Νότιας Κορέας Γου Γιονγκ-σου.

Η έρευνα ξεκίνησε λόγω της οργής που έχει προκαλέσει στην νοτιοκορεατική κοινή γνώμη και τους πολιτικούς της χώρας η deepfake πορνογραφία με θύματα Νοτιοκορεάτισσες. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο βρίσκεται συχνά στα chatrooms του Telegram.

Η αστυνομία έλαβε 88 καταγγελίες την προηγούμενη εβδομάδα για τέτοιου είδους βίντεο στο Telegram και ταυτοποίησε 24 υπόπτους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πως λειτουργεί το «deepfake porn»

Το «deepfake porn» είναι μοντάζ πορνογραφικών εικόνων που παράγονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στις οποίες τα πρόσωπα πραγματικών ανθρώπων τοποθετούνται σε σεξουαλικού περιεχομένου βίντεο ή φωτογραφίες.

Οι δημιουργοί αυτού του παράνομου περιεχομένου συχνά βρίσκουν τις φωτογραφίες των θυμάτων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια, το 60% των οποίων ανήλικα. Η διαδικτυακή εγκληματικότητα είναι πολύ διαδεδομένη στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με ακτιβιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν κυρίως τη χρήση κρυφών καμερών και τη δημοσίευση εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn).

Στα τέλη Αυγούστου το νοτιοκορεάτικο μέσο ενημέρωσης Hankyoreh μετέδωσε ότι φοιτητές πανεπιστημίου διαχειρίζονταν chatroom στο Telegram στο οποίο αναρτούσαν “deepfake porn” με συμφοιτήτριές τους, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.

Η έρευνα της αστυνομίας της Σεούλ ξεκίνησε μετά τη σύλληψη στις 28 Αυγούστου στη Γαλλία του επικεφαλής του Telegram Πάβελ Ντούροφ.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες κράτησης ο δισεκατομμυριούχος Ντούροφ αφέθηκε ελεύθερος από τις γαλλικές αρχές υπό αυστηρό δικαστικό έλεγχο, στο πλαίσιο του οποίου είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα και του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά τον Ντούροφ επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές στην έρευνά τους εις βάρος κάποιων χρηστών του Telegram και επειδή τον θεωρεί συνεργό, ως διαχειριστή της πλατφόρμας, σε κάποια εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν μέσω αυτής

Με πληροφορίες από FirstPost, The Guardian

Διαβάστε επίσης:

Πάβελ Ντούροφ: Παρατείνεται η κράτηση του CEO του Telegram

revenge pornTelegramΝότια ΚορέαΣυλλήψεις