Σε «επιφυλακή» τέθηκαν οι αρμόδιες κρατικές Αρχές ανά τον κόσμο, μετά την προειδοποίηση του EASA για πιθανή ανεξέλεγκτη επιστροφή στη Γη ενός κινεζικού πυραύλου.
Πρόκειται για τον πύραυλο Long March 5B (CZ-5B), τα συντρίμμια του οποίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), «μπορεί να επανεισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο, στο διάστημα μεταξύ της 30ης και 31ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με το Aerospace Corporation η πιθανότερη ώρα εισόδου είναι στι 8:24 μ.μ. ώρα Ελλάδος (17:24 UTC) με απόκλιση μιας ώρας πριν και μετά, ενώ η πιθανότερη τροχιά είναι εκείνη που φαίνεται στο σχετικό tweet.
Our latest prediction for #CZ5B rocket body reentry is:
?30 Jul 2022 19:24 UTC ± 7 hours
Reentry will be along one of the ground tracks shown here. It is still too early to determine a meaningful debris footprint. Follow this page for updates: https://t.co/SxrMtcrMrs pic.twitter.com/dkSLKwkv9x— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) July 29, 2022
Ερωτήματα ωστόσο εγείρει, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τι ευθύνη αναλαμβάνουν για το πρόβλημα των διαστημικών «χωματερών» άλλες χώρες.
Ο EASA αναφέρει στην προειδοποίηση ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ακριβές σημείο που θα «πέσουν» τα συντρίμμια -κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την επανείσοδο. Παρά ταύτα, έδωσε ένα «παράθυρο» συντεταγμένων αναφέροντας και την Ελλάδα στις χώρες που μπορεί να επηρεαστούν. Οι επτά χώρες που αναφέρει ο EASA είναι οι εξής: Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία.
Σημειώνεται ότι στον χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο EASA φαίνεται πως τονίζονται, μεταξύ άλλων, η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ομάδας «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).
#Κινεζικός_πύραυλος
Η νεότερη απεικόνιση των δεδομένων πτήσης του Κινεζικού πυραύλου CZ5B. H τροχιά του χαμηλώνει ακόμη πιο πολύ και κ οι νοείται ανεβοκατεβαίνοντας σε ύψη από 170 έως 231 km πάνω από την επιφάνεια της Γης. pic.twitter.com/SO0SN7HXy0— PROMETHEUS Team – Disaster Intelligence (@PROMETHEUSTeam1) July 29, 2022