Συναγερμός για συντρίμμια κινεζικού πυραύλου που θα πέσουν στη Γη - Προειδοποίηση και για την Ελλάδα

Σε «επιφυλακή» τέθηκαν οι αρμόδιες κρατικές Αρχές ανά τον κόσμο, μετά την  προειδοποίηση του EASA για πιθανή ανεξέλεγκτη επιστροφή στη Γη ενός κινεζικού πυραύλου.

Πρόκειται για τον πύραυλο Long March 5B (CZ-5B), τα συντρίμμια του οποίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), «μπορεί να επανεισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο, στο διάστημα μεταξύ της 30ης και 31ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Aerospace Corporation η πιθανότερη ώρα εισόδου είναι στι 8:24 μ.μ. ώρα Ελλάδος (17:24 UTC) με απόκλιση μιας ώρας πριν και μετά, ενώ η πιθανότερη τροχιά είναι εκείνη που φαίνεται στο σχετικό tweet.

Ερωτήματα ωστόσο εγείρει, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τι ευθύνη αναλαμβάνουν για το πρόβλημα των διαστημικών «χωματερών» άλλες χώρες.

gi-piraulos-bbc

Ο EASA αναφέρει στην προειδοποίηση ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ακριβές σημείο που θα «πέσουν» τα συντρίμμια -κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την επανείσοδο. Παρά ταύτα, έδωσε ένα «παράθυρο» συντεταγμένων αναφέροντας και την Ελλάδα στις χώρες που μπορεί να επηρεαστούν. Οι επτά χώρες που αναφέρει ο EASA είναι οι εξής: Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία.

Σημειώνεται ότι στον χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο EASA φαίνεται πως τονίζονται, μεταξύ άλλων, η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ομάδας «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).