Να σκοτώσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησαν οι Ρώσοι, στην αρχή του πολέμου, σύμφωνα με το περιοδικό «Time».
Ρώσοι εκτελεστές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο όπου έμενε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και η οικογένειά του κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με άρθρο του Time.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να απομακρυνθεί από το Κίεβο ακόμη και όταν οι Ρώσοι εκτελεστές προσπάθησαν να εισβάλλουν στο κτίριο.
Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Σάιμον Σούστερ, ο οποίος συνόδευσε τον Ουκρανό πρόεδρο στην καθημερινή του ζωή για δύο εβδομάδες τον Απρίλιο, τα στρατεύματα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκαν πολύ κοντά στον Ζελένσκι και την οικογένειά του την πρώτη ημέρα του πολέμου, καθώς προσπάθησαν να εισβάλουν στο κυβερνητικό κτίριο.
«Όταν αυτές οι πρώτες ώρες της εισβολής στην Ουκρανία αναφέρθηκαν στη συνέντευξή μας, ο Ζελένσκι με προειδοποίησε ότι οι αναμνήσεις υπάρχουν «αποσπασματικά» στο μυαλό του», γράφει ο δημοσιογράφος.
Ο σύμβουλος του προέδρου Όλεκσιβ Αρέστοβιτς δήλωσε στο περιοδικό ότι τον παρότρυναν να διαφύγει σε ασφαλές σημείο μακριά από το Κίεβο καθώς το κτίριο δεν ήταν ασφαλές και ήταν αυξημένο το ρίσκο να δεχθεί πυρά ελεύθερων σκοπευτών ή χειροβομβίδων. Του έδωσαν να φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο και όπλο.
«Ήταν η απόλυτη τρέλα. Αυτόματα όπλα για όλους. Ο χώρος ήταν ορθάνοιχτος. Δεν είχαμε καν τσιμεντόλιθους για να κλείσουμε τον δρόμο», είπε ο Αρέστοβιτς.
Αποκάλυψε, επίσης, ότι η σύζυγος και τα παιδιά του Ζελένσκι βρίσκονταν ακόμη στο συγκρότημα όταν οι Ρώσοι προσπάθησαν δύο φορές να εισβάλουν στο κτίριο στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος παρέμεινε στο κτίριο, ενώ η οικογένειά του μεταφέρθηκε σε ασφαλέστερη τοποθεσία. Το επόμενο βράδυ τράβηξε ένα βίντεο για να δείξει στους δικούς του ότι ήταν ακόμα στο Κίεβο. Ο κ. Αρέστοβιτς είπε επίσης ότι ο Ζελένσκι έκανε ένα ταξίδι στην πρώτη γραμμή μάχης στις αρχές Μαρτίου, παίρνοντας μόνο μια μικρή ομάδα ασφαλείας.
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι νύχτες είναι πιο δύσκολες, με τον πρόεδρο να ξαπλώνει, ενώ οι σειρήνες από την αεροπορική επιδρομή ηχούν στα αυτιά του και το τηλέφωνο βουίζει δίπλα του. «Η οθόνη του κάνει το πρόσωπό του να μοιάζει με φάντασμα στο σκοτάδι, τα μάτια του σαρώνουν μηνύματα που δεν είχε την ευκαιρία να διαβάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποια από τη γυναίκα του και τα παιδιά του, αρκετά από τους συμβούλους του, λίγα από τα στρατεύματά του, που περικυκλώθηκαν στα καταφύγιά τους και του ζητούν ξανά και ξανά περισσότερα όπλα για να σπάσουν τη ρωσική πολιορκία».
«Μέσα στο καταφύγιό του, ο πρόεδρος έχει τη συνήθεια να κοιτά την ημερήσια ατζέντα ακόμη κι όταν η μέρα τελειώνει. Ξυπνάει κι αναρωτιέται μήπως έχασε κάτι, μήπως ξέχασε κάτι». Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι δεν είναι το άγχος που τον εμποδίζει να κοιμηθεί. «Με ενοχλεί η συνείδησή μου» λέει, καθώς οι βόμβες εξακολουθούν να πέφτουν σε περιοχές της Ουκρανία. «Οι άμαχοι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε υπόγεια ή κάτω από ερείπια. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, βιασμούς και βασανιστήρια. Οι βόμβες τους ισοπεδώνουν ολόκληρες πόλεις» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Μέσα σε όλα αυτά, ο Ζελένσκι, ο κωμικός που έγινε πρόεδρος, πρέπει να κρατήσει τους πολίτες αφοσιωμένους και να πείσει τους ξένους ηγέτες ότι η χώρα του χρειάζεται τη βοήθειά τους αυτή τη στιγμή, με οποιοδήποτε κόστος», σημειώνεται.