Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ,Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε σήμερα μέσω βίντεο στη Βουλή της Βρετανίας, στέλνοντας νέο μήνυμα αντίστασης κατά της ρωσικής εισβολής και προκαλώντας συγκίνησης στους βουλευτές όλων των παρατάξεων.
Οι βουλευτές αποθέωσαν τον Ζελένσκι και σηκώθηκαν όρθιοι να τον χειροκροτήσουν τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ομιλίας του.
«Δε θα παραδοθούμε. Δε θα χάσουμε. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους στη θάλασσα στον αέρα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη γη μας με όποιο κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση στα χωράφια στις ακτές, στους δρόμους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, επαναφέροντας στη μνήμη των Βρετανών την ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ κατά των Ναζί στην ίδια αίθουσα.
«Ενισχύστε τις κυρώσεις κατά του τρομοκρατικού κράτους. Αναγνωρίστε το (τη Ρωσία) τρομοκρατικό κράτος. Βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τον ουρανό της Ουκρανίας ασφαλή. Κάντε ό,τι μπορείτε. Αυτό που πρέπει. Τι σας υποχρεώνει το μεγαλείο του κράτους σας και του λαού σας να κάνετε;» διερωτήθηκε, ζητώντας για ακόμη μια φορά να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
«Ποτέ άλλοτε σε όλους τους αιώνες της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας δεν άκουσε το Σώμα μια τέτοια ομιλία» δήλωσε μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Απαντώντας στον Πρόεδρο Ζελένσκι ο Μπόρις Τζόνσον είπε «συγκίνησε τις καρδιές όλων σε αυτό το Σώμα».
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μας ενέπνευσε όλους» επισήμανε ο ηγέτης του εργατικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ. «Όλοι μας έχουν συγκινηθεί από τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και την ηγεσία» του προέδρου Ζελένσκι» τόνισε στη Βουλή.
Ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε πως «(ο Ζελένσκι) μας υπενθύμισε ότι η ελευθερία μας και η δημοκρατία μας είναι ανεκτίμητες». «Έχει δείξει τη δύναμή του και πρέπει να δείξουμε σε αυτόν και στον ουκρανικό λαό την υποστήριξή μας», τόνισε, προσθέτοντας μάλιστα: «Slava Ukraini» (Δόξα στην Ουκρανία).
«Πρόεδρε Ζελένσκι, σε χαιρετίζουμε» δήλωσε από πλευράς του ο αρχηγός του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στη Βουλή Ίαν Μπλάκφορντ.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και καταδικάζει τη ρωσική εισβολή. Η «ειρήνη, η δικαιοσύνη και η κυριαρχία» της Ουκρανίας «πρέπει να επικρατήσουν» τόνισε.
Ανώτεροι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου και στελέχη της αντιπολίτευσης ήταν μεταξύ εκείνων που άκουσαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο πρόεδρος Ζελένσκι δέχθηκε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.
“Δεν επιμένει” στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι – Δηλώνει «ανοιχτός στον διάλογο» για το καθεστώς Λουχάνσκ – Ντονέτσκ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δηλώνει επίσης έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν να εξαπολύσει τον πόλεμο, στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ. «Η Συμμαχία φοβάται ό,τι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο».
«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.
«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη και θέλουν να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».
«Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.