Ακριβώς δύο μήνες προτού συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, έφυγε από τη ζωή, σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και επί 74 συναπτά έτη, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ II, σε ηλικία 99 ετών…
Η είδηση βύθισε σε θλίψη και πένθος την βρετανική βασιλική οικογένεια, τους Βρετανούς φυσικά, που του είχαν ιδιαίτερη αδυναμία, ενώ σκόρπισε μεγάλη συγκίνηση διεθνώς.
Η επίσημη ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτής Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Αυτού Μεγαλειότατου, Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Αυτού Μεγαλειότατος πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».
It is with deep sorrow that Her Majesty The Queen has announced the death of her beloved husband, His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh.
His Royal Highness passed away peacefully this morning at Windsor Castle. pic.twitter.com/XOIDQqlFPn
— The Royal Family (@RoyalFamily) April 9, 2021
Ο Πρίγκιπας που γεννήθηκε στην Ελλάδα…
Ο Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν το μικρότερο παιδί και ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης, της Ελλάδος.
Η μοίρα του, ήταν παράξενη, αλλά στάθηκε και ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί του. Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια, σε ταραγμένες περιόδους της ιστορίας, πέρασε σε μία μακραίωνη και γεμάτη μεγαλείο ζωή. Ο μικρός πρίγκιπας, έφυγε από την Ελλάδα, σε παιδική ηλικία, καθώς ολόκληρη η οικογένειά του, εξορίστηκε από τη χώρα.
Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, ο πρίγκιπας Φίλιππος παιδί ακόμη, φυγαδεύτηκε στο πλοίο που μετέφερε την οικογένεια, του πρίγκιπα Ανδρέα (πατέρα του Φιλίππου) από την Κέρκυρα στην Ευρώπη, μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια!
Ο όμορφος και με ιδιαίτερο φλέγμα Πρίγκιπας παντρεύτηκε την μέλλουσα τότε, Βασίλισσα Ελισάβετ το 1947 σε ένα γάμο που κράτησε 74 σχεδόν χρόνια εκ των οποίων τα 69 στάθηκε δίπλα της στο Βασιλικό Θρόνο.
«Ήταν πολύ απλά, η δύναμή μου και το στήριγμά μου, όλα αυτά τα χρόνια», είχε δηλώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο δείπνο για την χρυσή επέτειο του γάμου τους το 1997.
«Εγώ και ολόκληρη η οικογένειά του, και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε ένα χρέος μεγαλύτερο από ό,τι θα αξιώσουμε ποτέ ή θα γνωρίσουμε ποτέ».
Ο παράξενος, πνευματώδης, πιστός και συχνά αμφιλεγόμενος, Δούκας του Εδιμβούργου, ήταν η μεγαλύτερη πηγή στήριξης της Βασίλισσας Ελισάβετ και ο άνθρωπος στον οποίο εκείνη βασιζόταν πάνω απ’ όλους. Μέχρι το θάνατό του, ο Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος στη βρετανική ιστορία, καθώς και ο μακροβιότερος σύζυγος μονάρχη.
Ο δια βίου ρόλος του Πρίγκιπα Φιλίππου ήταν να διασφαλίσει πως ποτέ δεν θα απογοήτευε τη Βασίλισσα του και ο μεγάλος τους έρωτας, η βαθιά αγάπη τους και ο μακροχρόνιος γάμος τους, είναι μία από τις πιο γνωστές ιστορίες δεσμών αγάπης στον κόσμο.
Το A Dio με την κωδική ονομασία London Bridge (Γέφυρα του Λονδίνου)
Η Βρετανία τίθεται σε οκταήμερο πένθος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο η Βασίλισσα στο πλαίσιο του πένθους της, αποσύρεται από κάθε δημόσια παρουσία για μία περίοδο ενός μήνα, ενώ το σχέδιο με την κωδική ονομασία London Bridge τίθεται σε εφαρμογή.
Πρόκειται για τον κωδικό που δίνει το σήμα ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου αποβίωσε και δίνεται έτσι και το έναυσμα για την προετοιμασία της κηδείας του, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν επίσημη, με τιμές αρχηγού κράτους, πολυήμερο λαϊκό προσκύνημα και παρόντες εκπροσώπους βασιλικών οικογενειών και ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Η πανδημία αλλάζει σαφώς τα δεδομένα και επιβάλλει έναν πιο ιδιωτικό αποχαιρετισμό.
Ο ίδιος ο Πρίγκιπας Φίλιππος Δούκας του Εδιμβούργου, είχε πάντως από καιρό και πάντα με το γνωστό ιδιαίτερο χιούμορ, που διέθετε, ζητήσει από τους Βρετανούς να μην μπουν σε φασαρίες, ούτε και να γίνει μεγάλο ζήτημα η κηδεία του…
«Αντί να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, πιστεύεται ότι είναι πιθανόν η σορός του Δούκα του Εδιμβούργου, να βρίσκεται πριν την κηδεία του, στο St James’ Palace, όπου και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, βρισκόταν για αρκετές ημέρες πριν από την κηδεία της, το 1997.
Δεν θα επιτραπεί στο κοινό να δει τη σορό», υπογράμμισε η δημοσιογράφος Zahra Mulroy, τονίζοντας πως δεδομένης της πανδημίας, στην κηδεία, που θα γίνει όσο είναι δυνατόν πιο ιδιωτικά, θα παραστούν μόνον η οικογένεια, καθώς και κάποιοι φίλοι και ηγέτες από χώρες της Κοινοπολιτείας.
Η τελετή θα λάβει χώρα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ.
Ο ενταφιασμός του κοσμοαγάπητου Δούκα του Εδιμβούργου, αναμένεται να γίνει όχι πολύ μακριά από τον κάστρο Ουίνδσορ, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή: Στους παρακείμενους κήπους του Frogmore, στους Frogmore Gardens, όπου υπάρχει το μικρό απλό ιδιωτικό κοιμητήριο της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας των Ουίνδσορ.