Εισέβαλλε στην Συρία ο τουρκικός στρατός - «Πηγή της ειρήνης» ο πόλεμος του Ερντογάν - Live εικόνα από τα σύνορα

Την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο στρατός της Τουρκίας πέρασε τα σύνορα και ήδη βομβαρδίζεται η περιοχή από F16.

«Η επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, και θα ανοίξει την πόρτα στην πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) ξεκίνησαν την επιχείρηση  “Πηγή της Ειρήνης” στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών οργανώσεων PKK και YPG» ανέφερε ο Ερντογάν, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα  οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κάλεσαν  σε «γενική κινητοποίηση για τρεις ημέρες» για να αντιμετωπιστεί η απειλή μιας επίθεσης από την γειτονική Τουρκία, καλώντας «σε αντίσταση» τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας.

«Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία», ανέφεραν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους.

«Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη (…) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών.

«Δείχνοντας» τις ΗΠΑ, τον μεγάλο σύμμαχό τους, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία ή ακόμη την ΕΕ, στην ανακοίνωσή τους οι κουρδικές αρχές τούς επιρρίπτουν «όλη την ευθύνη» στην περίπτωση μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην περιοχή τους.

«Πηγή της ειρήνης»εισβολήΣυρίαΤουρκία