Τούρκοι αστυνομικοί μπέρδεψαν την ισπανική μουσική με την κουρδική- Διέλυσαν διαδήλωση

Με άγριες διαθέσεις Τούρκοι αστυνομικοί εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου της Άγκυρας προκειμένου να διαλύσουν συγκέντρωση των φοιτητών οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά της μαζικής αποπομπής ακαδημαϊκών. Η επέμβαση των αστυνομικών πραγματοποιήθηκε επειδή όπως υποστήριξαν άκουσαν «κουρδική μουσική», η οποία τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν το μουσικό θέμα μιας αμερικανικής δημοφιλής αστυνομικής τηλεοπτικής διαδικτυακής σειράς Narcos του Netflix, που αφηγείται τη ζωή του διαβόητου βαρώνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ

Οι φοιτητές δανείστηκαν το μουσικό θέμα της σειράς για τη συγκέντρωσή τους με τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι τα λόγια του τραγουδιού ίσως περιείχαν «κουρδική προπαγάνδα», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα BirGun. Στις φωνές του αξιωματικού και των οργάνων καταστολής οι φοιτητές απάντησαν ότι το τραγούδι δεν ήταν κουρδικό, αλλά ισπανικό.

Οι ακαδημαϊκοί που αποπέμφθηκαν απ’ το Πανεπιστήμιο σ’ ένα απ’ τα τελευταία κύματα διώξεων μετείχαν στην ειρηνική συγκέντρωση, στην οποία οι συμμετέχοντες τραγουδούσαν, χόρευαν και πουλούσαν σνακ και γλυκά σ’ ένα αυτοσχέδιο πανηγύρι. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση, πρόκειται να διατεθούν στην Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού, μια αριστερή συνδικαλιστική οργάνωση εκπαιδευτικών, από τις μεγαλύτερες στην Τουρκία.

Με την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία επικαλέστηκε εντολή της πρυτανικής αρχής αρνούμενη να δείξει στους φοιτητές το σχετικό έγγραφο, η συγκέντρωση διαλύθηκε. Τα όργανα καταστολής έσκισαν τα πανό, έσκασαν τα μπαλόνια που είχαν μαζί τους οι φοιτητές για να διακοσμήσουν το χώρο και τους απομάκρυναν διά της βίας.

Το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας επλήγη ιδιαίτερα απ’ το τελευταίο κύμα διώξεων, κατά το οποίο απομακρύνθηκαν 330 ακαδημαϊκοί απ’ τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την BirGun 16 καθηγητές και λέκτορες αποπέμφθηκαν απ’ τη Σχολή ΜΜΕ, φοιτητές της οποίας πρωτοστάτησαν σ’ αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΔΙΑΔΗΛΩΣΗκαταστολήΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΤουρκίαφοιτητές