"Ποδαρικό" θανάτου στην Κων/πολη: Ένοπλη επίθεση με 39 νεκρούς (φωτό - video)

Με αίμα βάφτηκε η Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη, καθώς τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σε νυχτερινό κέντρο την ώρα που ο κόσμος γιόρταζε την έλευση του 2017.

Από τα πυρά του μακελάρη τραυματίστηκαν επίσης 69 άτομα από τα οποία αρκετά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι από τους νεκρούς έχουν αναγνωριστεί οι 23. Οι 15 ή οι 16 από αυτούς είναι ξένοι.

Λίγα λεπτά μετά το νέο “λουτρό” αίματος”, ο Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, αναφέροντας παράλληλα ότι πρόκειται για έναν μόνο ένοπλο.

Όσο γι’ αυτόν, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, όπως ανέφερε την Κυριακή ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένοπλος δράστης ήταν ντυμένος με στολή του Άγιου Βασίλη. Ήταν περίπου 01:30 τα ξημερώματα όταν βρέθηκε έξω από το κλαμπ Reina στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτακιόι, όπου πυροβόλησε έναν αστυνομικό και έναν πολίτη και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο αστυνομικός.

Το βίντεο που δείχνει τον δράστη ντυμένο Άγιο Βασίλη να αποχωρεί από τον τόπο του μακελειού

Παρ’ όλες τις αναφορές, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο δράστης ήταν μόνος του, καθώς εξαιτίας του πανικού που προκλήθηκε, οι αυτόπτες μάρτυρες δεν είναι σε θέση να δώσουν σαφή εικόνα.

Την ώρα της επίθεσης μέσα στο κλαμπ βρίσκονταν από 700 μέχρι και 800 άνθρωποι, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς κυριευμένοι από τον τρόμο και την απόγνωση πήδηξαν στα νερά του Βοσπόρου για να σώσουν τις ζωές τους.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής, μεταξύ των νεκρών είναι και 5 Τούρκοι, από τους οποίους οι 4 εργάζονταν στο κλαμπ.

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο δράστης άναψε καπνογόνο κατά τη διάρκεια της επίθεσης και σαν να μη συμβαίνει τίποτα ξαναγέμισε το καλάσνικοφ συνεχίζοντας να γαζώνει το πλήθος.

Πληροφορίες από την εφημερίδα «Hurriyet» που επικαλείται μαρτυρίες, κάνει λόγο για δράστες οι οποίοι την ώρα που πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση μιλούσαν αραβικά.

Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει τη μετάδοση πληροφοριών για το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι η ενημέρωση τέτοιες ώρες μπορεί να προκαλέσει φόβο, πανικό και ταραχή που μπορεί να εξυπηρετήσουν τους στόχους των τρομοκρατών.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης είχε ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες ότι αναμένεται να αναπτυχθούν 25.000 άνδρες προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Μεταξύ άλλων τα συλλυπητήριά της για την επίθεση εξέφρασε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι οι προσπάθειες αποτροπής τέτοιων τραγωδιών θα συνεχιστούν.

Αντίστοιχα και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις αρχές και στον λαό της Τουρκίας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. «Τραγική αρχή για το 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον ανθρώπων που γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους και στον τουρκικό λαό», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

επίθεσηΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΤουρκίαΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ