Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για την απόδραση Σταμάτη - Οργανωμένο σχέδιο «βλέπει» και η ΕΛ.ΑΣ.

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη. Η Εισαγγελέας κ. Κουτζαμάνη, με έγγραφό της προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, του ζητά να αναλάβει εισαγγελέας εφετών την έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών απόδρασης της κ. Σταμάτη, συζύγου του πρώην Υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου από το Δρομοκαΐτειο και τη διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των υπευθύνων για τη φύλαξη της ή και όποιων άλλων τυχόν εμπλεκομένων προσώπων.

Η εισαγγελέας ζητά να εξεταστούν μάρτυρες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας με αιτιολογημένο πόρισμα. Ο κ. Ντογιάκος πραγματοποίησε ήδη αυτοψία στους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο» μαζί με τον Εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη. Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί πήγαν στο Νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο που κατάφερε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου να διαφύγει.

Με εντολή των Εισαγγελικών λειτουργών αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις σωφρονιστικοί που συνελήφθησαν νωρίτερα ως υπεύθυνοι για την επιτήρηση της κρατούμενης νοσηλευομένης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατεπείγουσα έρευνα που διενεργείται ώστε να εντοπιστεί κάθε υπεύθυνος.

Την ύπαρξη σχεδίου που τέθηκε σε εφαρμογή από οργανωμένο κύκλωμα πίσω από την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο τα ξημερώματα της Πέμπτης ερευνά η Ελληνική Αστυνομία. Το σκεπτικό της αστυνομικής έρευνας βασίζεται στο ότι όπως όλα δείχνουν στα χέρια της κ. Σταμάτη υπήρχε αντικλείδι για το λουκέτο της εξωτερικής μπαλκονόπορτας καθώς και ότι τα ρολά του δωματίου της -κλείνουν από κεντρικό χειρισμό του νοσοκομείου για λόγους ασφαλείας- ήταν ανοικτά. Τα κλειδιά του λουκέτου τοποθετούνταν σε ειδικό χώρο σε δωμάτιο του νοσοκομείου, όπου όμως είναι ελεύθερης πρόσβασης. Έτσι στον κύκλο των υπόπτων για την κατασκευή «αντικλειδιού» μπορεί να τεθούν και νοσηλευτικοί υπάλληλοι. Όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο -ύστερα και από σχετικές εξετάσεις στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια- το άνοιγμα της κλειδαριάς να υπήρξε με μικρό κατσαβίδι ή «τσιμπιδάκι» από άλλο πρόσωπο που πλησίασε το δωμάτιό της από την έξω πλευρά και είχε σχετικές γνώσεις. Και αυτή η παραβίαση του λουκέτου να μην είναι μέχρι τώρα αντιληπτή.

Στο συμπέρασμα ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου οδηγεί και το ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος ή ένδειξη του τρόπου αναχώρησής της από την περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ εκτιμάται ως ιδιαίτερα δύσκολο να πήδηξε από σημείο του φράχτη από όπου έχει κοπεί ο φράχτης.  Πιθανολογούν ότι υπάρχει και ειδικό σχέδιο υπόθαλψής της και αποφυγής του εντοπισμού της. Και αυτό με το δεδομένο ότι είχε διαπιστωθεί από προηγούμενη έρευνα επαφή του Άκη Τσοχατζόπουλου με κρατούμενους μεγαλοποινικούς στις φυλακές Κορυδαλλού και η οργάνωση εγκληματικών επιθέσεων.

Η έρευνα που έχει ξεκινήσει έχει βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον τέσσερις εξωτερικούς φρουρούς εκ των οποίων δύο γυναίκες αλλά και έναν πρώην δημοτικό αστυνομικό. Παράλληλα τα στελέχη των διωκτικών αρχών ερευνούν το «ιστορικό» της πολύμηνης παρουσίας της Βίκυς Σταμάτη στο ψυχιατρείο, τις προστριβές που είχε με τους φρουρούς της και τις μηνύσεις που είχαν ανταλλάξει.

Άρειος ΠάγοςΒίκυ ΣταμάτηΕλληνική ΑστυνομίαΠροκαταρκτική εξέταση