Συνελήφθη 61χρονος για τις βόμβες στην Τεκτονική Στοά - Γυναίκα, αυτόπτης μάρτυρας, είδε το δράστη να αφήνει το μηχανισμό

Ο βομβιστής της Στοάς των Τεκτόνων στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη σήμερα το πρωί από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι του 61χρονου εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών ΤΝΤ και ANFO, αλλά και ολόκληρο κατασκευαστήριο εκρηκτικών μηχανισμών.
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούνται και σε άλλες οικίες για τον εντοπισμό πιθανών συνεργατών του δράστη.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 61χρονος συνελήφθη στην περιοχή του Ωρωπού και ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της τοποθέτησης δύο Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (Α.Ε.Μ.) στα κτίρια της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και του Ύπατου Συμβουλίου 33ου στην οδό Σουρμελή στην Αθήνα, πράξεις που έλαβαν χώρα 13-7-2023, καθώς και της τοποθέτησης ενός Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού (Α.Ε.Μ.) στο κτίριο όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο Κρωπίας και της απόπειρας εμπρησμού του κτιρίου όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, πράξεις που έλαβαν 2-3-2023.

Ο 61χρονος κατά τη σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές φέρεται να είπε πως τοποθέτησε τις βόμβες στην Τεκτονική Στοά επικαλούμενος το άρθρο 120 του Συντάγματος. Λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία», όπως αναφέρει το εν λόγω άρθρο.

Η βομβιστική επίθεση στην Τεκτονική Στοά

Η βομβιστική επίθεση στην Τεκτονική Στοά είχε πραγματοποιηθεί λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της 13ης Ιουλίου, στο κέντρο της Αθήνας. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο δράστης είχε προειδοποιήσει λίγα λεπτά νωρίτερα με τηλεφώνημά του στο 112 για την έκρηξη δίχως να αναφέρει ακριβή ώρα.

«Εκκενώστε, δεν είναι φάρσα», είπε σύμφωνα με πληροφορίες στο σύντομο τηλεφώνημά του, προκαλώντας συναγερμό στις αστυνομικές αρχές.

Γυναίκα είδε τον δράστη να αφήνει τη βόμβα στην Τεκτονική Στοά

Αυτόπτης μάρτυρας που είδε τον δράστη περιέγραψε στους δημοσιογράφους που έφτασαν στο σημείο το πώς ο δράστης τοποθέτησε τη βόμβα στην Τεκτονική Στοά, αλλά και το τι ακολούθησε μετά την πρώτη έκρηξη.

«Την ώρα που πέρναγα από την οδό Σουρμελή είδαν κάποιον που ακούμπησε κάτι κάτω, αλλά προχώρησα με τον σκύλο. Μόλις έφτασα στη γωνία Αλκιβιάδου και Σουρμελή έγινε η έκρηξη. Ήταν πάρα πολύ δυνατή. Είπα στην Αστυνομία τι φόραγε αυτό το άτομο. Αμέσως έτρεξε στη γωνία Σουρμελή και Αχαρνών και άρχισε να φωνάζει ”Γ@μ@ τη μασονία σας” τρεις φορές και έφυγε. Ήταν νεαρής ηλικίας. Δεν ξέρω τι άφησε, είτε άφησε σακίδιο πλάτης είτε σακούλα. 6:35 ακριβώς έγινε η έκρηξη. Οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να έρθουν, ήρθαν αμέσως μετά την έκρηξη», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πάντως, οι μηχανισμοί που είχε χρησιμοποιήσει ο δράστης ήταν πολύ μικρής ισχύος, αποτελούμενες από κροτίδες, μεταλλικά δοχεία με εύφλεκτο υγρό και άλλα υλικά σε μια πρόχειρη συνδεσμολογία, που δεν παρέπεμπε σε κάποια από τις γνωστές ομάδες που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς με βομβιστικές ενέργειες.

Μάλιστα, όπως είχαν αναφέρει τότε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο δεύτερος μηχανισμός, που ήταν μέσα σε ξύλινο κουτί, είχε τέτοια συνδεσμολογία που δεν θα μπορούσε να εκραγεί.

61χρονοςβόμβεςΤεκτονική Στοά