Άλκης Καμπανός: Έφεση της εισαγγελίας πρωτοδικών έναντι των «12» της δολοφονίας Καμπανού - Ζητά καταδίκη για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο

Έφεση για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος των 12 κατηγορουμένων για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού ασκησε το πρωί της Παρασκευής ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καλίδης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας χαρακτηρίζει εσφαλμένη αποφαση την μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο καθώς θεωρεί ότι έπρεπε να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο

Παράλληλα διαφωνεί με την καταδίκη των πέντε εκ των κατηγορουμένων για συνέργεια και ταυτίζεται με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ότι ο πρώτος κατηγορούμενος έπρεπε να καταδικαστεί για ηθική αυτουργία με άμεσο δόλο και οι άλλοι δύο για συναυτουργία.

Αντίθετα ζητά να διατηρηθεί η καταδίκη για τον 6ο και τον 8ο κατηγορούμενο που καταδικάστηκαν για συνέργεια.

Μετά την έφεση του εισαγγελέα, η δίκη για τους 12 καταδικασθέντες για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού θα ξεκινήσει από το «μηδέν».

Η πρωτόδικη απόφαση

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στις 6 Ιουλίου έκρινε επτά κατηγορούμενους ένοχους για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο από κοινού σε βάρος του Άλκη και πέντε για συνεργεία σε ανθρωποκτονία σε βάρος του αδικοχαμένου 19χρονου. Αναφορικά με τον τραυματισμό του φίλου του Άλκη, οι πέντε κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και οι επτά για συνέργεια. Σχετικά με τον τρίτο της παρέας, ο ένας από τους «12» βαρύνεται με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, και οι υπόλοιποι για συνέργεια.

Αναλυτικά οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

– Ο 1ος κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (φίλο του) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (φίλο του Άλκη) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερος νεαρός τραυματίας). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης ομόφωνα κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία

Οι ποινές

Έξι ημέρες αργότερα και μετά από την πρόταση της εισαγγελέως και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών, το δικαστήριο ανακοίνωσε ισόβια και πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης σε επτά από τους δώδεκα κατηγορούμενους για την άγρια δολοφονία κατά την οπαδική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2022.

Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες για τη δολοφονική επίθεση, επιβλήθηκαν πολυετείς καθείρξεις.

Αναλυτικά οι ποινές:

  1. (επ.) CARCIU (όν.) AFKSENDOS του ARTUR, γεν. 1999 στην Θεσσαλονίκη – 27 έτη (εκτιτέα 20)
  2. (επ ) GEGA ( ον ) ALEKSANDRO του ARTAN – Ισόβια και 20 έτη
  3. (επ.) ΤΖΟΥΡΟΒΙΤΣ (όν.) Οδυσσέα του Ιορδάνη, γεν. 2001 στην Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 18 έτη
  4. (επ) DEMIRAZI (ον) ROXHERS του SOTIRAQ, γεν. 2002 στην Αλβανία – Ισόβια και 18 έτη
  5. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δημήτριο του Παύλου, γεν. 2000 στην Πτολεμαΐδα – 24 έτη (εκτιτέα 20 έτη)
  6. ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Στέργιο του Ευάγγελου, γεν. 1999 στις Σέρρες – Ποινή 20 ετών
  7. ΒΑΡΒΕΡΗΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ιωάννη του Νικολάου, γεν. 2001 στη Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 20 έτη
  8. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ Νικόλαος του Βαλέριου, γεν. 2002 στη Θεσσαλονίκη – 19 έτη
  9. ΒΕΛΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξανδρος – Ηλία του Ευάγγελου, γεν. 1997 στην Αττική – Ισόβια και 20 έτη
  10. ΚΟΥΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης του Παρασκευά, γεν. 2001 στη Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 22 (εκτιτέα 20 ετών)
  11. ΚΑΜΠΟ ή KAMBO Γκεράλντι ή GERALDI του Δημητερ ή DHIMITER, γεν. 1999 στην Αλβανία – Ισόβια και 20 έτη
  12. ΜΠΙΣΚΟ-ΤΟΚΜΑΚΙΔΗ Κωνσταντίνο του Κων/νου, γεν. 2000 στη Θεσσαλονίκη – 22 έτη (εκτιτέα 20)

Σε όλους επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης προσέλευσης και παρακολούθησης αθλητικών αγώνων που παίζει η ομάδα του ΠΑΟΚ για πέντε έτη.