Ιος: Πάνω από 1.000 μαθητές από την Ιρλανδία, συντέτριμμένοι θέλουν να φύγουν από το νησί μετά την τραγωδία,

Επιστρέφουν σήμερα και αύριο από την Ίο στην πατρίδα τους την Ιρλανδία εκατοντάδες μαθητές, οι οποίοι είναι συντετριμμένοι μετά τον τραγικό θάνατο των δύο συμμαθητών τους.

Πρόκειται για τους 18χρονους Άντριου Ο’Ντόνελ και Μαξ Γουόλ, οι οποίοι βρίσκονταν για διακοπές στην Ίο μετά το πέρας των μαθημάτων μαζί με δεκάδες συμμαθητές τους από το St. Michael’s College του Δουβλίνου όταν συνέβη η τραγωδία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν, δήλωσε χθες: «Είναι συγκλονιστικό και η πιο τραυματική είδηση που θα μπορούσε να ακούσει οποιοσδήποτε γονέας. Είναι ο εφιάλτης κάθε γονέα και πολλοί από τους γιους και τις κόρες μας πηγαίνουν στο εξωτερικό μετά τις σχολικές εξετάσεις. Προφανώς πολλοί από τους φίλους τους βρίσκονται ακόμη στην Ιό και είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή γι’ αυτούς τώρα και τους ζητάμε απλώς να προσέχουν ο ένας τον άλλον τις επόμενες ημέρες και το δύσκολο διάστημα που έρχεται».

Ο 18χρονος Άντριου Ο’Ντόνελ

Πρόσθεσε επίσης πως ο Άντριου και ο Μαξ ήταν «δύο εξαιρετικοί νέοι με τη ζωή μπροστά τους» και πως οι σκέψεις και οι προσευχές του είναι με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Πάνω από 1.000 Ιρλανδοί μαθητές στην Ίο: «Είναι συντετριμμένοι, θέλουν να επιστρέψουν σπίτι»

Ο διευθυντής του σχολείου στο οποίο φοιτούσαν οι δύο νέοι, Τιμ Κέλεχερ δήλωσε ότι υπάρχουν 1.000 μαθητές στην Ίο, οι οποίοι γιορτάζουν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς , 90 εκ των οποίων είναι από το ιδιωτικό σχολείο St. Michael’s College.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η είδηση των θανάτων διαδόθηκε γρήγορα μεταξύ των συμμαθητών τους, προσθέτοντας: «Όλοι θέλουν να φύγουν. Είναι σοκαρισμένοι, θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους. Το Νότιο Δουβλίνο είναι μια μικρή ενορία, όλα τα σχολεία γνωρίζονται μεταξύ τους, παίζουν μεταξύ τους, είναι φίλοι, είναι όλοι τους συντετριμμένοι. Είναι μια σφιχτή κοινότητα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο υπάρχει πολύς φόβος και οι γονείς τηλεφωνούν και είναι όλοι σοκαρισμένο. Θέλουν απλώς να γυρίσουν σπίτι τους, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες».

Για νεκροψία – νεκροτομή σήμερα οι σοροί των 18χρονων

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η σορός του Άντριου και εκείνη του Μαξ θα μεταφερθούν στην Αθήνα σήμερα το πρωί για νεκροψία – νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους. Στη συνέχεια, θα δοθούν στις οικογένειές τους αργότερα μέσα στην εβδομάδα και θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για τη μεταφορά τους στην Ιρλανδία. Η προξενική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα συνοδεύσει τις οικογένειες.


Ο 18χρονος Μαξ Γουόλ

«Πρέπει να πήρε λάθος δρόμο»

Υπενθυμίζεται πως ο 18χρονος Άντριου είχε εξαφανιστεί ενώ προφανώς προσπαθούσε να βρει μόνος του το δρόμο για το ξενοδοχείο, μετά από μια βραδινή έξοδο με τους φίλους του στη Χώρα της Ίου. Τελευταία φορά τον είδαν γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο συναγερμός σήμανε από τους φίλους του γύρω στις 9 το βράδυ εκείνης της ίδιας ημέρας, όταν δεν επέστρεψε. Και δυστυχώς, μετά από έρευνες της αστυνομίας, το πτώμα του βρέθηκε σε μια ρεματιά γύρω στις 10:30 το πρωί της Κυριακής, κοντά σε βράχια στους πρόποδες ενός γκρεμού. Το σώμα του έφερε σημάδια πτώσης, αλλά δεν έγινε γνωστό εάν είχε πέσει από ύψος.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κωνσταντίνος Δημογλίδου δήλωσε: «Πρέπει να πήρε λάθος δρόμο».

Κατέρρευσε όταν έμαθε το θάνατο του φίλου του – Είχε κάνει εγχείρηση καρδιάς πριν από 3 χρόνια

Μόλις έμαθε τα τραγικά νέα, ο συμμαθητής του Άντριου, Μαξ Γουόλ, κατέρρευσε ενώ περίμενε το πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Ο Μαξ περίμενε το καράβι για να επιστρέψει στην Αθήνα για να πάρει το αεροπλάνο για την πατρίδα του όταν βρέθηκε αναίσθητος γύρω στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο τοπικό κέντρο υγείας, όπου κατά την άφιξή του διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Μαξ είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη εγχείρηση καρδιάς πριν από τρία χρόνια.

«Ο Άντριου βρέθηκε σε ένα μονοπάτι μεταξύ του λιμανιού και της πόλης. Φαίνεται ότι έπεσε» δήλωσε ο ταξίαρχος Θάνος Λουκάς. «Ο Μαξ βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου διέμενε. Από ότι μάθαμε, είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, αλλά οι απαντήσεις βρίσκονται στις νεκροψίες. Η αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις θα γίνει σαφέστερη μόλις διενεργηθούν».

«Μοιάζει με αρχαία ελληνική τραγωδία»

Ένας άλλος αστυνομικός δήλωσε ότι μάρτυρες που ήταν μαζί με τον Μαξ είπαν ότι ο 18χρονος κατέρρευσε ότι του είπαν τα νέα για τον φίλο του. «Ο Μαξ κατέρρευσε όταν έμαθε τι είχε συμβεί. Το περιστατικό μοιάζει με αρχαία ελληνική τραγωδία. Όλο το νησί είναι σε κατάσταση σοκ».

Ο διευθυντής του σχολείο στο οποίο φοιτούσαν δήλωσε πως εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων έχουν πάει στην Ίο για να υποστηρίξουν τις οικογένειες. Όπως είπε στην εκπομπή Morning Ireland του RTÉ: «Είμαστε απολύτως συντετριμμένοι, ολόκληρη η κοινότητα είναι συγκλονισμένη από την είδηση».

Δύο νέοι με λαμπρό μέλλον

Περιέγραψε τον Άντριου ως «φανταστικό νεαρό και σπουδαίο αθλητή», ο οποίος ήταν πολύ έξυπνος και είχε κλείσει τα 18 του πριν από λίγότερο από ένα μήνα.
Όπως είπε: «Ο Άντριου ανυπομονούσε για τις διακοπές του, ανυπομονούσε να πάει στο πανεπιστήμιο – είχε μπροστά του ένα πολύ, πολύ λαμπρό μέλλον. Τα αγόρια τον έψαχναν και έμαθαν τα χειρότερα νέα χθες το πρωί».

Παράλληλα, περιέγραψε τον Μαξ ως «πολύ έξυπνο», έναν «φανταστικό ποδοσφαιριστή» που ήταν «παθιασμένος με το ράγκμπι». «Δυστυχώς και οι δύο οικογένειες έμαθαν χθες τα νέα και προφανώς είμαστε συντεντριμμένοι γι’ αυτούς, την οικογένεια και τους φίλους τους και είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Τέλος, πρόσθεσε: «Είναι ακριβώς ο εφιάλτης που φοβάται κάθε γονιός. Δεν θέλεις να σου τηλεφωνήσουν και να σου πουν ότι το παιδί του αγνοείται. Αλλά δύο από τις οικογένειές μας έλαβαν αυτό το τηλεφώνημα και είμαστε συντετριμμένοι γι’ αυτούς».

ιόςΙρλανδία