Εκατοντάδες αγρότες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση από το πρωί της Τετάρτης έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παίρνουν το δρόμο της επιστροφής με πλοία για Ηράκλειο και Χανιά.
Όπως μετέδωσε το ekriti.gr, το συντονιστικό των αγροτών αποφάσισε τη λήξη της κινητοποίησης, την οποία οι εκπρόσωποί τους χαρακτήρισαν επιτυχημένη, αλλά δήλωσαν αγανακτισμένοι από την αντιμετώπιση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το μεσημέρι οι αγρότες επέστρεψαν στην πλατεία Βάθη με σκοπό να γίνει μια νέα προσπάθεια για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου. Προηγουμένως έγινε πορεία στους δρόμους της Αθήνας με προορισμό τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου για να επιδώσουν ψήφισμα.
Οι αγρότες της Κρήτης έδειξαν τα δόντια τους με το που πάτησαν το πόδι τους στην Αθήνα για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Πλατεία Βάθη.
“Ετοιμοπόλεμοι” περίπου 1.500 Κρητικοί αγρότες εξαγριώθηκαν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία τους.
Τότε επιτέθηκαν με μαγκούρες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ που έριχναν χημικά για να τους αποτρέψουν, μετατρέποντας την περιοχή σε πεδίο μάχης.
Στην συνέχεια ξέσπασε πετροπόλεμος και κυνηγητό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ΜΑΤ και αγρότες ήρθαν στα χέρια!
Οι μικροεντάσεις άρχισαν περίπου στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης όταν κάποιοι αγρότες επιτέθηκαν και πάλι στα ΜΑΤ αλλά το επεισόδιο έληξε όταν ψυχραιμότεροι αγρότες τούς συγκράτησαν.
«Άλλο ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν». Τα παραπάνω δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τα επεισόδια στην Πλατεία Βάθη κατά τη συγκέντρωση των αγροτών από την Κρήτη.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι «δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους».
Ωστόσο, σημειώνει ότι «δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων».
«Οι πόρτες του υπουργείου», καταλήγει στη δήλωσή του, «είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη».
Αγρότες από τα Χανιά έφθασαν στις 6 το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Blue star galaxy” στην πύλη Ε-1, ενώ από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία “Knossoς palace” και «Κρήτη II» στις 7 και 6:15 το πρωί στις πύλες Ε-2 και Ε-3 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμεναρχείων με το “Blue star galaxy” κατέφθασαν 160 αγρότες με το «Κρήτη ΙΙ» 170 και με το “Knossos palace”, 750.
Οι αγρότες από το Ηράκλειο και το Λασίθι, μετά την άφιξή τους το πρωί στον Πειραιά, συναντήθηκαν με τους συναδέλφους τους από το Ρέθυμνο και τα Χανιά και μετέβησαν με τον ηλεκτρικό από τον σταθμό του Πειραιά στην πλατεία Βάθη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους στα προωθούμενα μέτρα. Όπως επισημαίνουν, τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε καταστροφή τον αγροτικό κόσμο.
Το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου.
Στα πλοία μαζί με τους αγρότες επιβιβάστηκαν και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμων και φορέων προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών και να συμπαρασταθούν στα αιτήματα τους. Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών αλλά και αγρότες τόσο από την Πελοπόννησο όσο και από περιοχές της Μακεδονίας, που έφτασαν στην Αθήνα η με λεωφορεία ή αυτοκίνητα.
Ο πρόεδρος αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), για τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κομματικές σημαίες για τη διαμαρτυρία, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα.
«Αυτός που παράγει με τις νομοθεσίες που έχουν, κάνει διώκεται. Δημιούργησαν το ασφαλιστικό ως δεύτερο φορολογικό και όποιος παράγει από ένα σημείο και πάνω ανεβαίνει ο συντελεστής φορολόγησης και αυτό είναι εξοντωτικό για τους αγρότες» ανέφερε ο κ.Ιερωνυμάκης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα μας παράγει μόνο το 30% των διατροφικών αναγκών είτε σε κρέας είτε σε φυτικά προϊόντα και πλέον όλα εισάγονται.
«Αντί να δημιουργούμε αγρότες παραγωγικούς, δημιουργούμε αγρότες του καναπέ που θέλουμε να παίρνουνε μόνο τις επιδοτήσεις και να ξεπουλήσουν τη γη τους», τόνισε ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης, ζητώντας ο πολιτικός κόσμος -όχι μόνο η κυβέρνηση- αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν μία σωστή βάση προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μύρων Χιλεντζάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.
«Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, αλλά να πάρει τα λόγια του πίσω ο πρωθυπουργός που έλεγε πριν από δύο χρόνια πάνω στα τρακτέρ στην Πελοπόννησο ότι το 13% στη φορολογία είναι η ταφόπλακα του Έλληνα αγρότη. Τώρα, μας φορολογεί με 22% με 100% προκαταβολή και ένα ασφαλιστικό που είναι φορολογικό με αύξηση του ΦΠΑ και τους κόστους παραγωγής» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πεθαίνουν καθημερινά και σιγά σιγά δεν θα υπάρχουν».