Με 280 χλμ μπήκε η Porsche στο πάρκινγκ - Θρήνος και αναπάντητα "γιατί"

Με την ασύλληπτη ταχύτητα των 280 χιλιομέτρων την ώρα μπήκε στο πάρκινγκ της εθνικής οδού η Porsche που οδήγησε στο θάνατο τέσσερις ανθρώπους, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας της Εθνικής Οδού, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των ειδικών της τροχαίας.

Οι ειδικοί μέτρησαν το χρόνο και την απόσταση που κάλυψε το μοιραίο όχημα από τη στιγμή που μπαίνει στο πάρκινγκ και εκτιμούν ότι το αυτοκίνητο κινούνταν με 257 χιλιόμετρα την ώρα. Μπαίνοντας στο πάρκινγκ κινείται με 280 χλμ/ώρα και την στιγμή της σύγκρουσης το όχημα κινείται με 230 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι κάμερες του αυτοκινητόδρομου η Porsche φαίνεται να έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα πολύ πριν από το συγκλονιστικό δυστύχημα.

Το πολυτελές αυτοκίνητο κινούνταν με 250 χιλιόμετρα την ώρα σε αρκετά σημεία του δρόμου, ωστόσο κανείς από εκείνους που διαχειρίζονται τις κάμερες δεν ειδοποίησε την τροχαία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος οδηγός θέτει σε κίνδυνο τις ζωές υπόλοιπων οδηγών.

Οι ειδικοί επικεντρώνονται στην κάμερα κυκλοφορίας που βρίσκεται στο 78ο χλμ η οποία θα δείξει με ακρίβεια την ταχύτητα της Πόρσε. Η ίδια κάμερα ίσως επιβεβαιώσει και το σενάριο ότι η Porsche έκανε κόντρες με  ένα Audi R8.

Το βράδυ της Τρίτης το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική περισυνέλλεξαν από το σημείο της φονικής σύγκρουσης, βιολογικό υλικό (ανθρώπινα μέλη) τα οποία λόγω σφοδρότητας σύγκρουσης δεν είχαν εντοπισθεί.

Άλλα στοιχεία σημειώνουν ότι η Porsche είχε χιονολάστιχα, τα οποία ωστόσο δεν είναι κατάλληλα για ταχύτητες τέτοιου ύψους, καθώς ενδείκνυνται για ακραίες καιρικές συνθήκες όπου όμως δεν είναι δυνατή η γρήγορη οδήγηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το οδόστρωμα δεν ήταν βρεγμένο, στοιχείο που αποκλείει την υδρολίσθηση σαν πιθανή αιτία απώλειας ελέγχου του αυτοκινήτου.

Δυστυχώς όμως, ακόμα μια πληροφορία έρχεται να αναδείξει το μέγεθος της ατυχίας του Υπάτιου Πατμάνογλου, μια και υπήρχαν θέσεις στάθμευσης και μετά από το κτίριο όπου βρίσκονται οι τουαλέτες. Επομένως αν είχε παρκάρει εκεί το αυτοκίνητό του, η Porsche θα είχε πέσει στο κτίριο χωρίς να παρασύρει στο θάνατο την 33χρονη σύζυγό του και το 3χρονο παιδάκι τους.

Επίσης σημειώνεται ότι η θέση όπου βρισκόταν το Honda ήταν για φορτηγά, ενώ εκείνες που ήταν μετά από το κτίριο για οχήματα ΙΧ.

Μεγαλείο ψυχής από τον τραγικό σύζυγο και πατέρα: Συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού 

Ο Υπάτιος Πατμάνογλου μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα έχασε για πάντα την οικογένειά του. Η μόλις 33χρονη σύζυγός του και το 3χρονο παιδάκι τους έγιναν ένα με τις σιδερένιες μάζες. Αντικρίζοντας ο ίδιος το εφιαλτικό θέαμα πιάνει το κεφάλι του μην μπορώντας να πιστέψει την τραγωδία που τον χτύπησε αλύπητα.

Δείχνοντας το μεγαλείο της ψυχής του, έδωσε συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεαρού που οδηγούσε το μοιραίο αυτοκίνητο στο κανάλι «Ε».

«Είναι δύσκολα. Περνάω πολύ δύσκολα. Δεν περίμενα στη ζωή μου να μου συμβεί αυτό το πράγμα. Πέρασα διαβολοβδομάδα στα ΟΥΚ και έλεγα από μέσα μου, ό,τι και να μου ξημερώσει, δεν θα καταλαβαίνω τίποτα. Αυτό που μου συνέβη μην τύχει στον χειρότερο εχθρό μου. Να βλέπεις όλη σου την οικογένεια καμένη» αναφέρει με τρεμάμενη φωνή.

Όσον αφορά τις στιγμές πριν την φονική σύγκρουση σημειώνει: «Ήθελα να σταματήσω σε ελεγχόμενο πάρκινγκ. Είμαι τυπικός σε αυτά. Τους αφήνω τη μουσικούλα, ανοίγω την πόρτα, παίρνω τα κλειδιά, μπαίνω στην τουαλέτα και ξαφνικά, κλείνουν όλα τα φώτα, ακούω ένα τεράστιο μπαμ, φωτιά, καπνός, ο θόρυβος ήταν μεγάλος. Όταν βγήκα έξω δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Πήγα να πω στην γυναίκα μου, “κοριτσάκι μου τι πήγα να πάθω. Και βλέπω την οικογένειά μου μέσα στο αυτοκίνητο, καμένους. Ψάχνω να δω τι έγινε και βλέπω στα χωράφια ένα πορσικό. Είδα και τον οδηγό νεκρό, μπροστά στα μάτια μου, ένα παιδάκι» και συνεχίζει λέγοντας: «Συλλυπητήρια στην οικογένειά τους και αυτοί δεν ήθελαν να τον χάσουν. Έφταιγε, δεν έφταιγε, η ψυχούλα του το ξέρει», λέει χαρακτηριστικά.

Εμπειρογνώμονας: Πότε χάθηκε ο έλεγχος της μοιραίας Porsche – Ποια ήταν η ταχύτητα

Ο εμπειρογνώμονας, Παναγιώτης Μαδιάς, επισκέφθηκε το μέρος όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα στο πάρκινγκ της Εθνικής Οδού κοντά στη Θήβα.

Σε μια προσπάθεια να αναλύσει τις συνθήκες που οδήγησαν στον ακαριαίο θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ο κ. Μαδιάς εκτίμησε ότι ο οδηγός της Porsche είχε χάσει τον έλεγχο του οχήματος περίπου 130 μέτρα πριν από τη σύγκρουση.

Όσο για την ταχύτητα που είχε αναπτύξει το μοιραίο όχημα, ο ίδιος ανέφερε στο Star Κεντρικής Ελλάδας ότι κυμαινόταν από 180 μέχρι και 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Οικογένεια Βακάκη: Ο Θεός μας ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο

Οι λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματα των οικογενειών που βυθίστηκαν τόσο άδικα στο πένθος, είναι φτωχές. Η οικογένεια του Απόστολου Βακάκη, πατέρα του 24χρονου θύματος, Γιώργου, θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα για την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η οικογένεια ζήτησε να μεταδοθεί μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου η παρακάτω δήλωση:

«Ο Θεός μας ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας και στις υπόλοιπες οικογένειες και να ευχαριστήσουμε για τη συμπαράσταση όλων στο θρήνο μας για την τραγική πρόωρη απώλεια τριών νέων ανθρώπων και ενός παιδιού.

Οικογένεια Απόστολου Βακάκη».

Σε εξέλιξη η αστυνομική έρευνα

H πορεία που ακολούθησε η Porsche πριν συγκρουστεί με το σταθμευμένο Civic βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αξιωματικών του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Βοιωτίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, στα χέρια της Τροχαίας βρίσκεται ήδη το υλικό από τις κάμερες της εθνικής οδού ανά 4 με 5 χλμ. και από την αμέσως προηγούμενη κάμερα -από το σημείο του δυστυχήματος- δεν φαίνεται να εμπλέκεται άλλο όχημα μπροστά από τη μοιραία Porsche.

Την ίδια ώρα, τα συντρίμμια των δύο οχημάτων βρίσκονται στο Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Θήβας, προκειμένου να ερευνηθούν ενδελεχώς από τους εμπειρογνώμονες της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, αναμένεται να οριστούν πραγματογνώμονες του Δημοσίου, ενδεχομένως και των οικογενειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεύρεση στοιχείων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς μετά τη σφοδρή σύγκρουση τα δύο ΙΧ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Τις πρώτες καταθέσεις των μαρτύρων του τραγικού πολύνεκρου δυστυχήματος στην ΕΟ Αθηνών Λαμίας, που κόστισε τη ζωή, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων κι ένα τρίχρονο παιδί, εξετάζουν οι άνδρες τις τροχαίας.

Η αναζήτηση των αιτιών της σφοδρής σύγκρουσης που στοίχισε την ζωή αυτών των ανθρώπων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, πάντως οι αξιωματικοί της Τροχαίας έχουν πάρει τις πρώτες καταθέσεις, που αναφέρουν:

‘Ο νεαρός Βακάκης πριν αναχωρήσει για την Αράχοβα πέρασε από γνωστό καφέ των βορείων προαστίων’

Το πρωί της Κυριακής ο 24χρονος γιος του επιχειρηματία βρισκόταν μαζί με φίλους του σε καφέ των βορείων προαστίων της Αττικής και αργότερα αναχώρησε μαζί με έναν κολλητό του με προορισμό την Αράχοβα. Η Πόρσε με την οποία ξεκίνησαν το ταξίδι ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρίας παιχνιδιών Τζάμπο, Απόστολο Βακάκη, πατέρα του 24χρονου οδηγού.

‘Διερχόμενοι οδηγοί ισχυρίζονται ότι το πολυτελές αυτοκίνητο έτρεχε σαν τρελό από την Αθήνα’

Μαρτυρίες από διερχόμενους οδηγούς κάνουν λόγο για όχημα που προσπερνούσε τα αυτοκίνητα που έτρεχαν με 140 χιλιόμετρα την ώρα, άρα πιθανότητα κατά την διάρκεια του ταξιδιού ο νεαρός Βακάκης ανέπτυξε ταχύτητες μεταξύ 160 – 200 χιλιόμετρα την ώρα.

‘Η τροχαία αναζητά τον τελευταίο άνθρωπο που είδε την Porsche λίγο πριν το τέλος’

Σε βίντεο που έχει καταγραφεί από την τροχαία, απεικονίζεται ένα αυτοκίνητο να περνάει από το σημείο της σύγκρουσης 12 δευτερόλεπτα μετά το τραγικό περιστατικό. Οι Αρχές θα αναζητήσουν τον οδηγό για να του πάρουν κατάθεση, διότι θεωρούν ότι πιθανότατα είναι ο τελευταίος άνθρωπος που είδε την Πόρσε πριν βγει εκτός ελέγχου στο μοιραίο πάρκινγκ. Όπως προκύπτει από τις έρευνες, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι το τελευταίο που δέχθηκε προσπέραση από την Πόρσε.

‘Ενδεχόμενα που κάνει focus η υπηρεσία της τροχαίας’

1. Η ταχύτητα της Πόρσε (στο μικροσκόπιο θα μπουν ο εγκέφαλος του οχήματος, ίχνη φρεναρίσματος αν υπάρχουν, εικόνα από κάμερες πριν από το σημείο της πρόσκρουσης, καταθέσεις οδηγών που κινούνταν στην Εθνική Οδό, πορίσματα πραγματογνωμόνων).

2. Εμπλοκή άλλου οχήματος, ενδεχόμενο πρόσκρουσης πριν από την απώλεια ελέγχου.

3. Αντικανονική προσπέραση από δεξιά ή απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με υψηλή ταχύτητα (τυχόν επικίνδυνοι ελιγμοί).

4. Κλατάρισμα ελαστικού, ολισθηρότητα οδοστρώματος, αιφνίδια αδιαθεσία οδηγού ή χρήση κινητού τηλεφώνου.

5. Κατάσταση του οχήματος, σύστημα διεύθυνσης (κατάθεση ιδιοκτήτη και υπαλλήλων συνεργείου συντήρησης του συγκεκριμένου οχήματος).

6. Κατάσταση οδηγού – συνοδηγού (ιατροδικαστική, τοξικολογικές – ιστολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις αλκοόλ).

7. Ξαφνική απώλεια ορατότητας από καπνό εξάτμισης η σπρέι νερού προπορευόμενου οχήματος.

8. Κατοχή ή απουσία κατοχής άδειας οδήγησης αυτοκινήτου θα ερευνηθεί από το υπουργείο Μεταφορών, ακόμη και αν είχε οδηγήσει ξανά αυτό το γρήγορο σπορ αυτοκίνητο.

Αθηνών-ΛαμίαςΒακάκηςτροχαίο