Καζάνι που βράζει η Χίος - Χημικά σε διαμαρτυρία πολιτών - Πρόσφυγες πέταξαν πέτρες (vid)

Επεισοδιακή τροπή πήρε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Χίο για το προσφυγικό, που είχε οργανωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αρχικά τα πνεύματα ήταν ήρεμα. Λίγο αργότερα όμως η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, καθώς άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο προχώρησαν σε χρήση χημικών.

Όπως αναφέρει ο “Πολίτης” της Χίου, οι τόνοι ανέβηκαν όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αποφάσισαν να κάνουν πορεία προς τον καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας, όπου φιλοξενούνται περίπου 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αστυνομία όμως δεν είχε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να αποκλείσουν τους διαδηλωτές. Τα αίματα “άναψαν” ακόμη περισσότερο, καθώς ορισμένοι προσπάθησαν να “σπάσουν” τις γραμμές των αστυνομικών και να κατευθυνθούν προς τον καταυλισμό.

Η ένταση ήταν τέτοια, που -σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα- μια ομάδα από τους διαδηλωτές επιτέθηκε σε δημοσιογράφο, έριξαν την κάμερα στο έδαφος και άρχισαν να τον χτυπούν στα χέρια. Κάποιοι άλλοι κυνήγησαν συναδέλφους του, τους οποίους φυγάδευσαν πολίτες που βρίσκονταν σε κοντινά καταστήματα.

Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών, ενώ ομάδα 150 ατόμων κινήθηκε προς τον καταυλισμό της Σούδας ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών.

Οι μετανάστες από την πλευρά τους άρχισαν να φωνάζουν ότι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και κάποιοι από αυτούς, αναφέρει το δημοσίευμα, άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους συγκεντρωμένους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθη ένα μέλος Μ.Κ.Ο. στη Σούδα, ενώ μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο εξ΄αιτίας της χρήσης χημικών.

Για τα έκτροπα στη Χίο ήδη ο Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε γνωστό ότι θα αποταθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου αλλά και στον Ν. Τόσκα.

Οι διαμαρτυρόμενοι προανήγγειλαν νέα πορεία διαμαρτυρίας για το απόγευμα της Παρασκευής και πάλι στην πλατεία Βουνακίου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑδιαμαρτυρίαΜΑΤπροσφυγικόΧίος