Εύβοια: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λίμνη - Κάηκαν 30.000 στρέμματα δάσους (upd)

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη Λίμνη της βόρειας Ευβοίας, ενώ προσοχή των αρχών αυτή την ώρα στέφεται προς ένα μέτωπο, το οποίο κατευθύνεται νοτιότερα προς το Όρος Καντήλι. Συνεργεία εργάζονται για τη δημιουργία δύο αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά στο χωριό Τρούπι που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.

Η περιοχή αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν. υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα. Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις αυτό υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα άρχισαν τις ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου 30.000 στρέμματα δάσους, τονίζοντας ότι «είναι μεγάλη η καταστροφή σε δασικό και ζωικό πλούτο, ευτυχώς όμως δεν υπάρχει απώλεια σε ανθρώπινη ζωή, που είναι το κυριότερο και το κρισιμότερο. Επίσης, δεν έχουμε καταστροφές σε οικοδομές, παρά μόνο μία εγκαταλελειμμένη αποθήκη ξυλείας, η οποία καταστράφηκε και κάποιες μικρές ζημιές σε μία ξενοδοχειακή μονάδα, μικρής όμως χωρητικότητας».

«Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα μέτρα τα αναγκαία για να προστατεύσουμε την περιουσία των κατοίκων και τη Μονή Γαλατάκη, η οποία κινδύνευσε για κάποιο διάστημα χθες, σήμερα όμως η φωτιά εκεί είναι αρκετά ελεγχόμενη» σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης, εκφράζοντας ευχαριστίες στους εθελοντές και κατοίκους της περιοχής, για τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή τους, στο έργο της κατάσβεσης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει».

Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, αλλά και ότι οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες ωστόσο όμως σημείωσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση μετά το μεσημέρι, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή δυναμώνουν και φτάνουν τα 5 – 6 μποφόρ. Σε ό,τι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.

Προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ώστε να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου αφήνει πίσω της στάχτες και αποκαϊδια. Το πύρινο μέτωπο, που ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα, εκτείνεται, πλέον σε 15 χιλιόμετρα. Ήδη εκκενώθηκαν ξενοδοχεία στη Λίμνη Ευβοίας και ο οικισμός Κατούνια ενώ κάηκαν μία ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία και αποθήκες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στεράς Ελλάδος, Φάνη Σπανό, οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα: Το πρώτο στην περιοχή Φαράκλα, από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά, στα Κατούνια και τη Λίμνη.

«Η φωτιά βρίσκεται πάνω από την πόλη της Λίμνης αλλά παραμένει πίσω από τα ορόσημα του γηπέδου και του σχολείου» δήλωσε ο κ. Σπανός εξηγώντας ότι η φωτιά κατάφερε και πέρασε το μεσημέρι της Κυριακής την πλατιά αντιπυρική ζώνη που υπήρχε κοντά στην παραλιακή πόλη της Βόρειας Εύβοιας. Άγωνστο παραμένει πάντως πώς ξεκίνησε η φωτιά με τον κ. Σπανό να σημειώνει ότι όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε κοντά στο χωριό της Φαράκλας.

Οι τοπικές αρχές στη Λίμνη έχουν προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τις  “άκρες” της κωμόπολης. Κάτοικοι της Λίμνης έχουν, ήδη, αποχωρήσει αυτοβούλως από την περιοχή. Στο λιμάνι της περιοχής έχει δέσει και οχηματαγωγό, το οποίο βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου, εφόσον χρειαστεί να συμβάλει στην επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών δια θαλάσσης.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που από το πρωί της Κυριακής βρίσκεται στην περιοχή. Όπως ενημέρωσε θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

 

Βόρεια ΕύβοιαΛίμνη Ευβοίαςπυρκαγιάπυροσβεστικήφωτιά