Στους δρόμους της Αθήνας το πλυντήριο για αστέγους

Στους δρόμους της Αθήνας θα κυκλοφορήσει μέσα στις ερχόμενες ημέρες το πρώτο κινητό πλυντήριο ρούχων, συμβάλλοντας στη λύση ενός από τα ουσιαστικότερα προβλήματα των συνανθρώπων μας που ζουν στο δρόμο: την διαχείριση της προσωπικής τους υγιεινής.

Την πρωτοποριακή – για τα ελληνικά δεδομένα – ιδέα έθεσαν σε εφαρμογή εθελοντές. Εμπνευστής της ιδέας και επικεφαλής της ομάδας, ένας νέος άνθρωπος, τελειόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ο Θάνος Σπηλιόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε να σκέφτεται αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα το 2014. Έναν χρόνο αργότερα άρχισε να υλοποιεί το σχέδιό του και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν κυκλοφορήσει στους δρόμους ένα ειδικά σχεδιασμένο βαν που θα περιλαμβάνει δύο πλυντήρια ρούχων και δύο στεγνωτήρια.

Οι προσπάθειες του Θάνου Σπηλιόπουλου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας δεν ήταν εύκολες. Έπρεπε να βρει χρηματοδότηση και χορηγούς, να συστήσει μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, να πάρει κάποιες απαραίτητες άδειες από τον δήμο αλλά και να ξεπεράσει ορισμένα ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης.

«Τελικά όλα έγιναν και βρισκόμαστε μια ανάσα πριν κυκλοφορήσει το βαν στα σημεία της Αθήνας όπου υπάρχουν αρκετοί άστεγοι. Το ειδικό βαν βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο συνεργείο ώστε να γίνουν οι απαραραίτητες μετατροπές και να ενσωματωθούν τα δύο πλυντήρια και τα δύο στεγνωτήρια που μας παρείχε η LG. Στόχος είναι να κυκλοφορήσει στους δρόμους σε περίπου έναν μήνα», τονίζει στο «Έθνος» ο επικεφαλής της ομάδας.

Το βαν αρχικά θα βγαίνει στους δρόμους δύο φορές την εβδομάδα από 6 ώρες και θα καλύπτει κάθε φορά ένα προκαθορισμένο σημείο όπου υπάρχουν άστεγοι. Θα υπάρχει ένα σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιες μέρες και ποιες ώρες θα περνάει το βαν.

Η ομάδα των εθελοντών πλαισιώνεται από τους Φάνη Τσόνα, φοιτητή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ που βοηθάει στο τεχνικό κομμάτι του project, Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, τελειόφοιτο στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, Ανδήλη Ραχούτη που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη δημιουργία του logo και η τελευταία προσθήκη είναι αυτή της Μαριλού Στεφάνουμ, απόφοιτης του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προβεί δύο εικοσάχρονοι από την Αυστραλία το 2014, οι Lucas Patchett και Nickolas Marchesi,  δημιουργώντας το Orange Sky Laundry Project, εξοπλίζοντας ένα βαν με δύο πλυντήρια και μία γεννήτρια.

 

άστεγοιβανΣπηλιόπουλος