Νέα σύσκεψη την Τρίτη και κλείσιμο δρόμων αποφάσισαν οι αγρότες

Νέα σύσκεψη, αποφάσισε η πανελλαδική συνέλευση των αγροτών στα Τέμπη, την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποφασίσουν από κοινού το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Αποφάσισαν να μην συναντηθούν, έως την Τρίτη με τον Αλέξη Τσίπρα, και να κλείνουν τους δρόμους από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 έως τις 9 το απόγευμα, Κυριακή και Δευτέρα.

Στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες προχώρησαν σε ταυτόχρονο συμβολικό αποκλεισμό των εθνικών οδών, τελωνείων και κεντρικών οδικών αρτηριών, ενώ σε ανάλογες ενέργειες αναμένεται να προβούν και το απόγευμα.

Όπως μετέδωσε το Mega σήμερα μετέβησαν στο μπλόκο των Τεμπών και άλλες ομάδες επαγγελματιών, όπως κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έριξαν γάλα στο οδόστρωμα, αλιείς και μεταλλωρύχοι, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς όπως λένε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση πλήττει και τους ίδιους.

Σε δίωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών προχώρησαν οι αγρότες στα Μάλγαρα, αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έκλεισαν τα τελωνεία Κήπων, Καστανιών στον Έβρο, Εξοχής στη Δράμα και Προμαχώνα στις Σέρρες και η Εγνατία Οδός αποκλείστηκε σε τέσσερα σημεία στην Κομοτηνή, στη Χρυσούπολη Καβάλας, στο Δερβένι της Θεσσαλονίκης και στα Κερδύλια όπου έχουν αποκλείσει το δρόμο επ’ αόριστον για τέταρτη ημέρα και διέκοψαν την κυκλοφορία και στις παρακαμπτήριες οδούς. Το μπλόκο, μάλιστα ενισχύθηκε και από επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο με τις νταλίκες τους.

Αύριο, Κυριακή, αγρότες από την Καστοριά και τη Φλώρινα θα στήσουν μπλόκο και στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής. Τρία μπλόκα έχουν στηθεί στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι αγρότες του Αιγίου, οι οποίοι παρέταξαν τα τρακτέρ τους και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών. Το απόγευμα, στις 7, οι αγρότες της Αχαΐας αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου.

Πολιτική αντιπαράθεση για τα μπλόκα των αγροτών

Ο ξεσηκωμός των αγροτών και τα μπλόκα, που στήνονται σε όλη την Ελλάδα, προκάλεσαν την αντιπαράθεση βουλευτών όλων των κομμάτων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος παραδέχτηκε πως πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε υποσχεθεί προεκλογικά πολλά πράγματα στους αγρότες, που τώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει. Ο Βασίλης Κικίλιας από τη ΝΔ υποστήριξε πως αποδεικνύεται ότι “είμαστε πιο υπεύθυνοι απ’ αυτούς που όπου κι αν βρίσκονται θεώρησαν πως στο κύμα του λαϊκισμού μπορεί να σερφάρουν και να φτάσουν πολύ γρήγορα σε ένα επιθυμητό γι’ αυτούς αποτέλεσμα”.

Όποιος ψηφίσει αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χτυπάει όλους αυτούς που δίνουν μία προστιθέμενη αξία στη χώρα, υπογράμμισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάλογο με τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και απέκλεισε το ενδεχόμενο καταστολής των κινητοποιήσεων. Τη συμμετοχή εκπροσώπου συγκεκριμένου κόμματος της περιοχής των Σερρών στα επεισόδια που έγιναν στο γραφείο της, κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπούλη.

Πηγή: mega

αγρότεςκινητοποιήσειςκλείσιμο δρόμωνμπλόκα