ΕΟΠΥΥ: Πιέζουν για νέα περικοπή 68% στις διαγνωστικές οι δανειστές

Το πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλόμενων στους ιδιώτες παρόχους, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, όπως μεταδίδει το iatronet.gr. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Πέμπτη με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), ο πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε τα εξής:

Εκδόθηκε ανακοίνωση πληρωμής επισκέψεων του τρίτου τριμήνου του 2015, εντός των προσεχών ημερών και στη συνέχεια οριστικοποίηση άλλων δύο μηνών που θα πληρωθούν τον Φεβρουάριο.

Για την καταβολή του 10% που εκκρεμεί από το 2012, προέκυψαν αντικειμενικές δυσκολίες εκκαθάρισης και χρηματοδότησης. Σύντομα θα παρθεί πολιτική απόφαση του τρόπου οριστικής περαίωσης όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2010.

Για τις ιατρικές πράξεις και τις εργαστηριακές εξετάσεις, δεν προβλέπεται άλλη πληρωμή του έτους 2015, λόγω clawback και rebate. Η δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων κυμάνθηκε στα 530 έως 540 εκατομμύρια ευρώ. Η πληρωμή του Ιανουαρίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Υπάρχει μνημονιακή πίεση για περαιτέρω υποκοστολόγηση των εξετάσεων στο 68%, που είναι σαφώς κάτω του κόστους της άρτιας διενέργειας πολλών αναλύσεων. Ο ΕΟΠΥΥ θα προβεί άμεσα σε κοστολογική εκτίμηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με την ορθολογική διαχείριση της συνταγογράφησης.

Στόχος είναι να περιοριστεί η συνολική διαγνωστική δαπάνη με δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική που να εγγυάται τη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών και τον περιορισμό της προκλητής ζήτησης.

Προτάσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν οι βασικές αρχές της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ για το πλαίσιο των συμβάσεων, βάσει του σχεδίου Σουλιώτη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το σχέδιο προβλέπει αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, άνοιγμα των συμβάσεων στους νέους ιατρούς και ευέλικτη πρόταση αναδιανομής του πλαφόν των επισκέψεων μετά από αίτηση – δήλωση του συμβεβλημένου ιατρού.

Μετά από αίτημα που κατατέθηκε για συμμετοχή της Ένωσης στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, ο κ. Μπερσίμης τοποθετήθηκε θετικά, αν και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την οφειλή του 10%, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει να δρομολογήσει νομικές ενέργειες.

δανειστέςδιαγνωστικές εξετάσειςΕΟΠΥΥ