Υπό αστυνομικό κλοιό οι συγκεντρώσεις για τον Γρηγορόπουλο - Επεισόδια στην Αθήνα, ένταση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συγκέντρωση στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από τη δολοφονία του οποίου συμπληρώνονται φέτος έξι χρόνια.

Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες διαδηλωτές, ξεκίνησε από τα Προπύλαια, επί της οδού Πανεπιστημίου, η οποία έκλεισε γύρω στις 18.00 το απόγευμα και ακολούθησε πορεία δια της Σταδίου μπροστά και από τη βουλή.  Στο ύψος της Κλαυθμώνος πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και έγιναν στόχος ορισμένες βιτρίνες ενώ αυτή τη στιγμή ένταση επικρατεί στην Πανεπιστημίου.

Το μεσημέρι, γύρω στις 14.30 πραγματοποιήθηκε άλλη μία συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή κυρίως μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων. Και αυτή ξεκίνησε από τα Προπύλαια και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν δια μέσου των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου προς το Σύνταγμα, για να επιστρέψουν και πάλι στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκαν.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες των ΜΑΤ έχουν αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά του κέντρου της Αθήνας.

Μετά το τέλος της πρώτης συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, τμήμα των συγκεντρωμένων κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια ενώ ένα άλλο προς τα Εξάρχεια όπου γύρω στις 17:00 σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, τα οποία δεν πήραν έκταση.

Συγκεκριμένα, μικρή ομάδα νεαρών έβαλε φωτιές σε σκουπίδια κατά μήκος της οδού Στουρνάρη, κοντά στο Πολυτεχνείο, και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης για να τους απομακρύνει από το σημείο. Η οδός Στουρνάρη και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Εξαρχείων παραμένουν κλειστοί. Ήδη στην Αθήνα έχουν δοθεί σε λειτουργία και πάλι οι σταθμοί του μετρό Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός και Σύνταγμα και παραμένουν κλειστοί μόνοι οι σταθμοί Πανεπιστήμιο και Κατεχάκη.

Το πρωί του Σαββάτου, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν σε κατάληψη του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα», στο Θησείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό, στενό φίλο του Αλέξη Γρηγορόπουλου ο οποίος ήταν και αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του.

Ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος είναι κρατούμενος για τη συμμετοχή του στη ληστεία στο Βελβεντό, βρίσκεται σε απεργία πείνας για τέταρτη εβδομάδα και νοσηλεύεται λόγω της εύθραυστης πλέον κατάστασης της υγείας του στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ζητώντας να του επιτραπεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα στην σχολή ΤΕΙ που πέρασε μετά από εξετάσεις.

Μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν, νωρίτερα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου η οποία είχε και το χαρακτήρα έκφρασης αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Η πορεία, η οποία ξεκίνησε σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα και υπό το βλέμμα ισχυρότατων δυνάμεων της αστυνομίας, χωρίστηκε στα δύο όταν δέχτηκε επίθεση από τους αστυνομικούς, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, και χρειάστηκε πολλή ώρα για να επανενωθεί. Έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων αλλά και βομβίδων κρότου – λάμψης ενώ δράση ανέλαβε και ομάδα κουκουλοφόρων που πέταξε μολότοφ προς τους άνδρες των ΜΑΤ.

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων και σε κάμερες υποκαταστημάτων τραπεζών. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές υπόπτων.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα κατά την πορεία μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου με προσαγωγές, συλλήψεις αλλά και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών καθώς ένας εξ αυτών τραυματίστηκε από χημικό που δέχτηκε στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των σημερινών συμπλοκών έχουν τραυματιστεί και τέσσερις αστυνομικοί, ο ένας από αυτούς σοβαρά, καθώς φέρει κάταγμα στο ένα του χέρι. Συνολικά εννέα άτομα προσήχθησαν τελικά από τους άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαίας οι πέντε εκ των οποίων μετατράπηκαν τελικά σε συλλήψεις και τα άτομα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Αλέξανδρος ΓρηγορόπουλοςΝίκος Ρωμανόςπορείεςσυγκεντρώσεις