Δημοτικό Συμβούλιο για το προσφυγικό στην Αθήνα

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Βικτωρίας και σε άλλους δημόσιους χώρους της Αθήνας, από την καθημερινή έλευση χιλιάδων προσφύγων, απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης την Πέμπτη.

Ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για παντελή έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από την Πολιτεία επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ήταν λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης που έκλεισε την «Αμυγδαλέζα», όπως λάθος μήνυμα έστελναν και οι εικόνες της μεταφοράς από εκεί των μεταναστών στην Ομόνοια.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι έχει συνεχή επικοινωνία με την Πρωθυπουργό κ. Θάνου και τους συναρμόδιους για το θέμα υπηρεσιακούς υπουργούς, οι οποίοι όπως είπε, καλούνται να υπερβούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η Πρωθυπουργός, τον διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί λύση εντός των επομένων ημερών .

Ο κ. Καμίνης επεσήμανε, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι και στους άλλους δήμους, τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης χώρας , πρέπει να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός των προσφύγων. «Έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το ζητούμε» είπε, αναφέροντας τη δημιουργία στον «Ελαιώνα» του χώρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων .

Η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», κ. Αγγελοπούλου, επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχε και ο χώρος που δημιουργήθηκε στον «Ελαιώνα» η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη. Χαρακτήρισε, κι αυτή, δραματική την κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας. Όπως και ο δήμαρχος, η κυρία Αγγελοπούλου, επεσήμανε την έλλειψη διαχρονικά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και στρατηγικής από ελληνικής πλευράς καθώς επίσης ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Πρότεινε δε να φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες σε στάδια όπως το ΟΑΚΑ και το «Καραΐσκάκη».

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο κ. Λάμπρου, τόνισε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα πρακτικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη μεταφορά των προσφύγων κατευθείαν από το λιμάνι του Πειραιά στα σύνορα, αφού αυτός είναι σύμφωνα με την επιθυμία τους, ο προορισμός τους. Επίσης και απευθείας από τα ελληνικά νησιά, όπως η Μυτιλήνη, με πτήσεις τσάρτερ.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν έχει συνολική λύση για το πρόβλημα αλλά ούτε και ενιαία αντιμετώπιση. Όπως είπε, πρέπει να απαιτηθεί να σταματήσουν οι πόλεμοι, που είναι οι αιτία αυτού του ξεριζωμού.

ΑθήναΔημοτικό Συμβούλιοπροσφυγική κρίση