Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η δολοφονία του εστιάτορα στην Ύδρα

Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η υπόθεση της δολοφονίας γνωστού εστιάτορα στην Ύδρα, πριν από λίγα 24ωρα, με αφορμή δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι οι δράστες της δολοφονίας είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση του νόμου 4322/2015 που είχε ψηφιστεί στην Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε, σε έντονο ύφος, στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Ν. Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες και είχε θέσει θέμα παραίτησης του Υπουργού, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και νομιμοποίηση του κιτρινισμού.

Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε στην ανακοίνωση: «Όσοι, όπως ο κ. Μητσοτάκης, θέτουν ζητήματα πολιτικής ευθύνης, απαιτείται να το πράττουν οι ίδιοι με υπευθυνότητα, διαφορετικά υπηρετούν το λαϊκισμό και νομιμοποιούν τον κιτρινισμό. Δυστυχώς, αν και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται ότι δεν έχει καν διαβάσει νόμο που θέσπισε προσφάτως η Βουλή. Αν διάβαζε το περιεχόμενό του, θα είχε διαπιστώσει ότι οι απολύσεις που σχετίζονται με το πρόσφατο έγκλημα στην Ύδρα δεν στηρίζονταν σε καινοτομίες, αλλά σε ρυθμίσεις προϋπάρχουσες και επαναλαμβανόμενες».

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει: «Φαίνεται ότι κάποιο επιτελείο έχει αποφασίσει στο μέλλον να συσχετίζει όλες τις απολύσεις κρατουμένων -ιδίως μάλιστα, αν συνδέονται με υποτροπή- με τον πρόσφατο νόμο 4322/2015, αδιαφορώντας για την αλήθεια. Ο κιτρινισμός όμως δεν θα πείσει».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «Το δεδομένο ότι οι διαπράξαντες την ειδεχθή ληστεία μετά φόνου στην Ύδρα είχαν αποφυλακιστεί προ ολίγων εβδομάδων, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, εγείρει ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής ευθύνης.

Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή είχαμε αναδείξει τα προβλήματα των ευεργετικών προς τους εγκληματίες διατάξεων του νόμου, εστιάζοντας στους ισοβίτες τρομοκράτες και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού. Δυστυχώς αποδείχτηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ότι η πρόωρη αποφυλάκιση καταδίκων του ποινικού δικαίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, οι εγκληματίες θα ήταν ακόμη στη φυλακή και το έγκλημα δεν θα είχε διαπραχθεί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος οφείλει να παραιτηθεί αμέσως και η κυβέρνηση να καταργήσει τον σχετικό νόμο».

Επίθεση στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας εξαπέλυσε και ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου καταλογίζοντάς τους ακέραιη την ευθύνη για τις αποφυλακίσεις κακοποιών που κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης σε δήλωσή του υποστήριξε ότι:

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου να αποφυλακιστούν. Η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή είχε επισημάνει τους κινδύνους αυτούς και ως εκ τούτου είχε καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν την άκουσε. Φαίνεται, όμως, ότι για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το κόστος της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ μικρό μπροστά στην εξαργύρωση προεκλογικών γραμματίων σε συγκεκριμένες ομάδες κουκουλοφόρων, τρομοκρατών και εγκληματιών!

Δυστυχώς, η ιδεοληψία επικράτησε της λογικής και της σύνεσης. Υπό το πρόσχημα του ψευδεπίγραφου ανθρωπισμού αποφυλακίστηκαν πρόωρα καταδικασθέντες για ειδεχθή κακουργήματα χωρίς έστω την παραμικρή απόδειξη σωφρονισμού. Η κοινωνία, δικαίως, αναρωτιέται αν έτσι οραματίζονται στην κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ την ορθή αντεγκληματική Πολιτική αλλά και τη σωφρονιστική λειτουργία των ποινών.

Για τη Νέα Δημοκρατία προέχει η ασφάλεια των πολιτών και όχι η διευκόλυνση των εγκληματιών. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο».

Αρνούνται τις κατηγορίες οι συλληφθέντες

Στον ισχυρισμό ότι πήγαν στην Ύδρα για να βρουν δουλειά, μετά διασκέδασαν και έφυγαν χωρίς να εμπλακούν σε καμία εγκληματική ενέργεια, θα επιμείνουν, σύμφωνα με τον νομικό τους εκπρόσωπο οι επτά συλληφθέντες Γεωργιανοί για τον φόνο του 67χρονου εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αλλοδαποί θα επικαλεστούν ορισμένες «μαρτυρίες» για αυτές τις «αναζητήσεις» τους στο νησί και θα αρνηθούν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με την βραδινή ληστρική επίθεση στο σπίτι του εστιάτορα από όπου εκλάπησαν 47.000 ευρώ. Μάλιστα θα επικαλεσθούν ότι «δεν τους αναγνώρισε στην κατάθεση που έδωσε η σύζυγος του άτυχου εστιάτορα στην οποία οι δράστες της ληστείας έριξαν υπνωτικό για να μην αντιδράσει».

Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tovima.gr σύμφωνα με αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ επιβαρυντικά στοιχεία γι αυτούς είναι οι καταγραφές από τις κάμερες, τα στοιχεία από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια αλλά και το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν ορισμένες αμυχές στο σώμα τους, πιθανόν από την πάλη που έγινε με τον εστιάτορα. Σημαντικό θεωρείται ακόμη ότι δεν είχαν δώσει καμία εξήγηση για τους λόγους της ολιγόωρης παρουσίας τους στο νησί και της εσπευσμένης αποχώρησής τους το οποίο σε συνδυασμό με το ποινικό τους παρελθόν δημιουργεί, όπως λένε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, «σαφή δεδομένα για την εμπλοκή τους στην εγκληματική ενέργεια». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ίδια ομάδα κακοποιών να σχεδίαζε κι επιθέσεις στην Αίγινα και στον Πόρο όπου σχεδίαζαν να μεταβούν μετά την Υδρα.
Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν ότι επρόκειτο για οργανωμένη επιχείρηση ληστρικών επιθέσεων σε νησιά του Σαρωνικού με προηγούμενη κατόπτευση του χώρου και των σπιτιών στα οποία θα πραγματοποιούσαν ληστρική έφοδο. Εκτιμούν μάλιστα ότι το ζευγάρι των Γεωργιανών που έφυγε εσπευσμένα από την Υδρα, με θαλάσσιο ταξί και προορισμό την Βάρκιζα, μετά τον φόνο μεταφέροντας τα 47.000 ευρώ της λείας των ληστών, είχε επισκεφθεί την ταβέρνα του 67χρονου και πριν από μια εβδομάδα. Ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιοι ήσαν οι «πληροφοριοδότες» των Γεωργιανών για το μεγάλο χρηματικό ποσό που είχαν στο σπίτι τους. Πλέον κύριο μέλημα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ είναι να προσδιορίσουν την ταυτότητα του άντρα και της γυναίκας από την Γεωργία που αναζητούνται και οι οποίοι θεωρούνται ηγετικά μέλη του κυκλώματος. Γι αυτόν τον λόγο εξετάζονται οι κλήσεις των κινητών τηλεφώνων των συλληφθέντων και άλλα σχετικά στοιχεία.

 

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΝΔΎδραΥπουργός Δικαιοσύνης