Οι σχολές μπορούν να αναπροσαρμόσουν την ΕΒΕ εάν το επιθυμούν από την επόμενη χρονιά, δηλώνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά τον σάλο, την απογοήτευση και τον προβληματισμό που προκύπτουν από το γεγονός, ότι 50 σχολές έμειναν με πολλές κενές θέσεις εισακτέων, έκαστη.
Ο προβληματισμός δε, επεκτείνεται ως συνέπεια και στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, των μικρότερων ειδικά πόλεων, που στηρίζουν ένα μέρος της οικονομίας τους, στο νέο φοιτητόκοσμο, με ενοικιάσεις φοιτητικών κατοικιών φερ’ ειπείν κ.λπ.
Η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές καθώς και η αδυναμία αρκετών σχολών να καλύψουν τις θέσεις τους ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Άνοδος της βάσης, κατά 100 και πλέον, μόρια καταγράφηκε και στη Νομική Αθηνών αντίθετα από τις νομικές σχολές της Περιφέρειας όπου σημειώθηκε πτώση. Αυξημένες, ακόμη, ήταν οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα με την άνοδο να αγγίζει ως και τα 700 μόρια.
Γενικά, σε όλα τα πεδία καταγράφηκε άνοδος πλην του 1ου όπου παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις. Ωστόσο, και σε αυτό το πεδίο καταγράφηκε άνοδος των βάσεων στις χαμηλότερες σχολές λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Μεγάλη ήταν η άνοδος στο 2ο πεδίο τόσο στις υψηλότερες όσο και στις χαμηλότερες σχολές, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος και στο 3ο επιστημονικό πεδίο και ειδικότερα στις περιζήτητες σχολές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιατρική Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής ανέβηκε στα 18.826 από τα 18.250 μόρια.
Διακριτή ήταν η άνοδος και στο 4ο πεδίο όπου οι οικονομικές σχολές συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Άνοδο σε αυτό το πεδίο κατέγραψαν και οι μικρότερες σχολές.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, (ΕΒΕ), περί τις 50 σχολές δεν κατάφεραν να καλύψουν τις θέσεις νέων εισακτέων, που είχαν δηλώσει πως μπορούν να δεχτούν, (είχαν έως 30 εισακτέους), ενώ 16 τμήματα δεν είχαν καθόλου εισακτέους, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης.
Στο τμήμα αυτό οι θέσεις ήταν 108, αλλά κανένας από τους υποψήφιους δεν έπιασε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία είχε οριστεί από τις αρχές του τμήματος στο 14,45.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, λίγο αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα οι Βάσεις, στη δημόσια τηλεόραση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι, εφόσον το επιθυμούν, τα ιδρύματα μπορούν την επόμενη χρονιά να αναπροσαρμόσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Αρκετές από τις σχολές με μηδέν εισακτέους είναι ιερατικές. Χωρίς νέους φοιτητές όμως έμεινε και η σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που εδρεύει στη Δράμα. Από το πανεπιστήμιο Αθηνών η μοναδική σχολή που δεν κάλυψε τις θέσεις της (81 θέσεις, 26 επιτυχόντες) είναι η σχολή Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που εδρεύει στα Ψαχνά Ευβοίας.
Τέσσερις αντιστοίχως, είναι οι σχολές στο ΑΠΘ: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (105 θέσεις, 17 εισακτέοι), Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (80 θέσεις, 21 εισακτέοι), Θεολογίας – Μουσουλμανικών Σπουδών (97 θέσεις, 13 εισακτέοι) και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (94 θέσεις, 20 εισακτέοι).