Τι θα γίνει με τις σχεδόν 50 σχολές που έμειναν με κενές θέσεις εισακτέων

Κεραμέως: Οι σχολές μπορούν να αναπροσαρμόσουν την ΕΒΕ, εάν το επιθυμούν από την επόμενη χρονιά.

Οι σχολές μπορούν να αναπροσαρμόσουν την ΕΒΕ εάν το επιθυμούν από την επόμενη χρονιά, δηλώνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά τον σάλο, την απογοήτευση και τον προβληματισμό που προκύπτουν από το γεγονός, ότι 50 σχολές έμειναν με πολλές κενές θέσεις εισακτέων,  έκαστη.

Ο προβληματισμός δε, επεκτείνεται ως συνέπεια και στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, των μικρότερων ειδικά πόλεων, που στηρίζουν ένα μέρος της οικονομίας τους, στο νέο φοιτητόκοσμο, με ενοικιάσεις φοιτητικών κατοικιών φερ’ ειπείν κ.λπ.

Η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές καθώς και η αδυναμία αρκετών σχολών να καλύψουν τις θέσεις τους ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Μεγάλη ήταν η άνοδος στο 2ο πεδίο τόσο στις υψηλότερες όσο και στις χαμηλότερες σχολές, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος και στο 3ο επιστημονικό πεδίο και ειδικότερα στις περιζήτητες σχολές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιατρική Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής ανέβηκε στα 18.826 από τα 18.250 μόρια.

Διακριτή ήταν η άνοδος και στο 4ο πεδίο όπου οι οικονομικές σχολές συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Άνοδο σε αυτό το πεδίο κατέγραψαν και οι μικρότερες σχολές.