Δολοφονία Γ. Καραϊβάζ: Τα σενάρια που ερευνώνται - Πού στρέφονται οι αρχές (Video)

Στο Μαξίμου εκτάκτως Μητσοτάκης-Χρυσοχοΐδης, συσκέφθηκαν για την υπόθεση της στυγνής δολοφονίας του Δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ζητούν άμεση εξυχνίασή της.

Η άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που συγκλόνισε τη χώρα και όχι μόνο, καθώς υπήρξαν και αντιδράσεις από το εξωτερικό, με εξαιρετικά χαρακτηριστική εκείνη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που με μήνυμά της στην ελληνική μάλιστα γλώσσα, υπογραμμίζει την σημασία της ελευθεροτυπίας για την ίδια την δημοκρατία,  έχει συγκλονίσει βαθιά όλους μας και έχει προκαλέσει τη μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στις 10:30 στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να ζητήσει την γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση

«Ειδεχθές έγκλημα» χαρακτήρισε τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά τη συνάντηση που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πολύ γρήγορα, όπως κάνει πάντα η Ελληνική Αστυνομία, θα βρει τους ενόχους και θα τους παραδώσει στην δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης σημειώνοντας ότι η εντολή που έλαβε από τον Πρωθυπουργό είναι οι έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης να επισπευστούν.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ.

Αυτολεξεί η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι έγκλημα ειδεχθές. Η δημοσιογραφική ιδιότητα του θύματος προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην υπόθεση.

Μόλις συναντήθηκα και ενημέρωσα τον πρωθυπουργό. Με ρητή εντολή του, οι έρευνες θα επισπευσθούν στο μέγιστο. Η Ελλάδα έχει, με κάθε στατιστική, πολύ μικρό αριθμό ανθρωποκτονιών στην Ευρώπη. Είναι ασφαλής και ήσυχη χώρα.

Η Ελληνική πολιτεία λειτουργεί με μέγιστο σεβασμό στην ελευθεροτυπία και την προστασία των δικαιωμάτων. Η Ελληνική Αστυνομία θα εργαστεί με τη μέγιστη επιμέλεια, όπως κάνει πάντα, για να βρει τους ενόχους και να τους παραδώσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να επιληφθεί. Εκφράζω βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ακούστε το ηχητικό των δηλώσεων Χρυσοχοΐδη

Η συλλυπητήρια ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, μετά την συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επίσης εξέφρασε με ένα Tweet, τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχει σοκάρει όλη την κοινωνία. Συνάντησα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να ζητήσω τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης. Με διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να βρεθούν οι ένοχοι. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Δύο μαρτυρίες στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια των αρχών βρίσκονται οι μαρτυρίες δύο ατόμων που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον τόπο του εγκλήματος.

Οι εν λόγω μάρτυρες έχουν ήδη δώσει στους αστυνομικούς μια πρώτη εικόνα από τις κινήσεις, αλλά και ορισμένα χαρακτηριστικά των δραστών.

Στυγνή και σχεδιασμένη στην λεπτομέρεια δολοφονία

Η εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ φαίνεται ότι ήταν καλά σχεδιασμένη και γι’ αυτό οι αστυνομικοί μιλούν για «συμβόλαιο θανάτου». Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι δύο αδίστακτοι δράστες είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους.

Σημειώνεται ότι ήδη οι έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως προέκυψε από τον πρώτο βαλλιστικό έλεγχο, το όπλο με το οποίο οι δύο δράστες εκτέλεσαν τον Καραϊβάζ είναι «καθαρό» και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη έκνομη ενέργεια.

Οι περίοικοι του Γιώργου Καραϊβάζ, θυμούνται την ποιότητα αυτού του ευγενούς ανθρώπου, του σεμνού και έντιμου δημοσιογράφου και όπως όλοι μας είναι ανάστατοι και  πραγματικά συγκλονισμένοι με την εν ψυχρώ εκτέλεσή του, μέρα μεσημέρι σε μία ήσυχη δε, περιοχή.

Δεκατρείς σφαίρες και… χαριστική βολή

Ο συνεπιβάτης πυροβόλησε αρχικά εν κινήσει και στη συνέχεια κατέβηκε και πυροβόλησε εναντίον του άτυχου δημοσιογράφου από κοντινή απόσταση. Η ιατροδικαστική εξέταση, έδειξε  πως ήταν 10 οι σφαίρες στο σώμα του δολοφονημένου δημοσιογράφου…

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο εκτελεστής έριξε και χαριστική βολή στον δημοσιογράφο, ο οποίος δέχτηκε την επίθεση την ώρα που είχε βγει από το αυτοκίνητό του και έμπαινε στην είσοδο της πολυκατοικίας που έμενε.

Σημειώνεται ότι οι κάλυκες που περισυνελέγησαν είναι 13, με τη μία σφαίρα να καρφώνεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του έγκριτου δημοσιογράφου.

Πού στρέφονται οι έρευνες

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει το δρομολόγιο του δημοσιογράφου, από τα studio της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» του Star, μέχρι το σπίτι του στον Άλιμο, για να ερευνηθούν τυχόν «αστοχίες» των δραστών, οι υποθέσεις με τις οποίες είχε ασχοληθεί ο καλός συνάδελφος Γιώργος Καραϊβάζ, για να ανακαλύψουν τα κίνητρά τους.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, οι αξιωματικοί του οποίου παίρνουν καταθέσεις από πρόσωπα του περιβάλλοντος του θύματος προκειμένου να ρίξουν φως στα κίνητρα της δολοφονίας, που θα ανοίξουν ενδεχομένως τον δρόμο για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι αστυνομικοί της Ομάδας Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής χαρτογραφούν τη διαδρομή του δημοσιογράφου, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν βίντεο με ύποπτα οχήματα που πιθανώς τον παρακολουθούσαν.

Παράλληλα, σαρώνουν και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναζητώντας ύποπτες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Τα δύο σενάρια, που εξετάζουν οι αρχές

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν οι δύο φυσικοί αυτουργοί να είχαν και άλλους συνεργούς, οι οποίοι είτε παρακολουθούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ από τη στιγμή που έφυγε από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, είτε έδωσαν το «σύνθημα» για την άφιξή του στο σημείο της ενέδρας.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι φυσικοί αυτουργοί να ακολουθούσαν τον δημοσιογράφο ή να γνώριζαν τόσο καλά το πρόγραμμά του, ώστε να του έχουν στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του και να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ, όπως δυστυχώς τελικά κατάφεραν.

 

 

Γιώργος ΚαραϊβάζδολοφονίαέρευνεςΜητσοτάκηςΧρυσοχοΐδης