«Καμπανάκι» για τις ενδεχόμενες συνέπειες του μεγάλου σεισμού που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη 3 Μαρτίου στην Ελασσόνα, σήμανε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαχάζος.
Η σεισμική δόνηση, μεγάλης έντασης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και με μικρό εστιακό βάθος, έγινε ιδιαίτερα αισθητή και προκάλεσε πραγματικό τρόμο στους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν ανήσυχοι στους δρόμους των πόλεων, των χωριών και κάθε περιοχής της κεντρικής Ελλάδα, όπου έγινε αισθητός, ενώ χρειάστηκε και η επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, για τον απεγκλωβισμό ηλικιωμένου τετραπληγικού από σπίτι που κατέρρευσε.
Η εν λόγω επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και ο ηλικιωμένος άνδρας απεγκλωβίστηκε σώος.
Σχολεία και δημόσια κτίρια πρέπει να εκκενωθούν για τις επόμενες ώρες
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, επίσης προειδοποιεί πως αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία, καλώντας τους αρμόδιους να απομακρύνουν τα παιδιά από τα σχολεία, που τυχόν λειτουργούν και τους ανθρώπους από τα δημόσια κτίρια, τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες.
Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι πρόκειται για μεγάλο σεισμό που έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Σε λίγα λεπτά θα έχουμε πληροφόρηση». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη 2-3 μετασεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να εκτονωθεί έτσι το φαινόμενο.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς καλώντας να μη λειτουργήσουν σχολεία και δημόσια κτίρια για τις επόμενες ώρες.
Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται μεγάλος μετασεισμός
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο σεισμός έγινε στο ρήγμα Δαμασίου, το οποίο έχει μελετηθεί διεξοδικά από το ΑΠΘ, λόγω του «ένοχου» ιστορικού του.
«Έχει πλούσια σεισμολογικά στοιχεία η περιοχή και είχαμε κάνει μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού. Ο σεισμός ήρθε» είπε αρχικά ο κ. Παπαζάχος και συνέχισε επισημαίνοντας πως: «Θέλει προσοχή γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Προσοχή στα παλαιότερα κτίρια. Αν έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα να μην κατοικηθούν, μέχρι να τα ερευνήσουν τα συνεργεία και οι μηχανικοί της πολιτείας»
Προσοχή: «Σε καμία περίπτωση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία»
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει έως 6 με 6,2 Ρίχτερ, «όμως πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Δεν αποκλείεται όμως να δώσει 5,5 και να προκαλέσει εξίσου σοβαρές βλάβες». Ο έμπειρος σεισμολόγος τόνισε ότι τα σπίτια που έχουν εμφανίσει βλάβες δεν πρέπει να κατοικηθούν «τουλάχιστον για μια εβδομάδα» καθώς «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καταρρεύσει με πιθανό μετασεισμό».
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο σεισμολόγος τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν για τις προσεχείς ημέρες. «Είναι αδύνατο να γίνει μάθημα σε κτίριο που μπορεί να χορεύει από μετασεισμούς 4 ή 4,5. Θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για κάποιες μέρες. Ακόμη και άρτιο να είναι, είναι επικίνδυνο να βάλει κάποιος τα παιδιά παιδιά σε κάποιο κτίριο που θα κουνηθεί και από πρόκληση πανικού να τραυματιστεί κάποιος» είπε καταλήγοντας.
Τι «βλέπει» για τον μεγάλο σεισμό στην Ελλασόνα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισήμανε σε δηλώσεις του, που μετέδωσε η ΕΡΤ ότι «ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα.
Είχαμε τηλεφωνήματα από Πρέβεζα, Κιάτο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμη περιοχές. Πέρα από την ανησυχία, προκάλεσε και βλάβες λόγω εγγύτητας στα αστικά κέντρα της Ελασσόνας, του Τίρναβου, της Λάρισας και των Τρικάλων».
Ο κ. Καραστάθης είπε ότι όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι «ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα του Τίρναβου» και πως μετά τη μεγάλη δόνηση των 6 Ρίχτερ ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.
Παρότι, όπως είπε, η ακολουθία δείχνει να είναι φυσιολογική για τις πρώτες ώρες, «φυσικά θέλει παρακολούθηση. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για την ώρα».
Τα στοιχεία για το δυναμικό των συγκεκριμένων περιοχών, εξήγησε, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ζώνη δεν έχει δώσει κατά πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. «Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η επικινδυνότητα που έχει ένας μετασεισμός, όταν μιλάμε για σεισμό αυτής της κλίμακας.
Οι μετασεισμοί έχουν μέγεθος αρκετό να προκαλέσουν ανησυχία και κάποιοι από αυτούς και βλάβες. Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν πληγεί οι κατασκευές τους, θα έρθουν και μηχανικοί να κάνουν αυτοψίες», τόνισε κλείνοντας.