Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια – Δεν ανανέωσε τη Navtex η Τουρκία

Στο λιμάνι της Αττάλειας έχει ήδη αγκυροβολήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Το πλοίο επέστρεψε στην Τουρκία, το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex, που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στο διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία και η μη ανανέωση της Navtex έγινε λόγω συνομιλιών της χώρας, καθώς η Άγκυρα προχώρησε σε αυτήν την απόφαση και απέσυρε το Oruc Reis γιατί “ξεκίνησαν συνομιλίες στο ΝΑΤΟ”.

Η εφημερίδα προσθέτει επίσης πως το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Στέλιος Πέτσας: «Θετικό βήμα η μη ανανέωση της Navtex από την Τουρκία και ως τέτοιο το αξιολογούμε. Είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές».

Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και πως τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τοποθέτηση Πομπέο και τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία από την Κύπρο λέγοντας ότι «είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς».

 

NAVTEXOruc ReisΑττάλεια