Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια – Δεν ανανέωσε τη Navtex η Τουρκία

Στο λιμάνι της Αττάλειας έχει ήδη αγκυροβολήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Το πλοίο επέστρεψε στην Τουρκία, το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex, που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στο διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία και η μη ανανέωση της Navtex έγινε λόγω συνομιλιών της χώρας, καθώς η Άγκυρα προχώρησε σε αυτήν την απόφαση και απέσυρε το Oruc Reis γιατί “ξεκίνησαν συνομιλίες στο ΝΑΤΟ”.

yeni_oruc

Η εφημερίδα προσθέτει επίσης πως το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Στέλιος Πέτσας: «Θετικό βήμα η μη ανανέωση της Navtex από την Τουρκία και ως τέτοιο το αξιολογούμε. Είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές».

Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και πως τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τοποθέτηση Πομπέο και τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία από την Κύπρο λέγοντας ότι «είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς».