Τι προέβλεπε η συνθήκη των Σεβρών στην οποία αναφέρθηκε ο Ερντογάν - Το πέρασμα στην συνθήκη της Λωζάνης

Η συνθήκη της Λωζάνης

Στις 24 Ιουλίου του 1923, υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης, Κατήργησε την Συνθήκη των Σεβρών η οποία  δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

Με την υπογραφή της συνθήκης της ειρήνης, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της.

Ανέκτησε την Ανατολική Θράκη και τη Σμύρνη, τα νησιά του Αιγαίου, Ίμβρο και Τένεδο και ένα κομμάτι γης κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Μέρος των τουρκικών εδαφών έγινε και η Διεθνοποιημένη Ζώνη των Στενών, η οποία όμως έμεινε αποστρατικοποιημένη.

Στο άρθρο 23, τέλος, η Τουρκία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το δικαίωμα κυριαρχίας στα εδάφη της Κύπρου, που πέρασαν στη βρετανική διοίκηση.

Η ελληνική πλευρά, υποχρεώθηκε να πληρώσει διαφορετικά για τις πολεμικές επανορθώσεις, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα.

Παραχώρησε την Ίμβρο και την Τένεδο, μόνο με τον όρο ότι η διοίκησή τους από τους Τούρκους θα ήταν ευνοϊκή προς του Έλληνες.

Επιπλέον, η επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης έγινε πέρα από τα όρια της συμφωνίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς….

Συνθήκη της ΛωζάνηςΣυνθήκη των Σεβρών