Θερμή αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα για την κυβέρνηση. Σήμερα εισάγεται στις αρμόδιες επιτροπές το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο και τους ΟΤΑ και οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι έντονες.
Για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε προ ημερών ότι το άσυλο «είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας». Αναφέρει επίσης πως «οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας».
«Υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και πως η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της Ν.Δ. απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης», συμπλήρωνε στην ίδια ανακοίνωσή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρέμβει στη συζήτηση, ακολουθώντας την τακτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που επίσης θα λάβει τον λόγο.
Η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη, 6 Αυγούστου. Την Τετάρτη – σύμφωνα με τον προγραμματισμό – θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί από το Σώμα την Πέμπτη.
Η ψήφος των αποδήμων
Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, μετά τις 20 Αυγούστου πρόκειται να αναθερμανθεί εκ νέου η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, μιας και θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο του απόδημου Ελληνισμού, που άλλωστε αποτελεί μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για το θέμα είχε συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αυστραλίας, Βασίλη Παπαστεργιάδη, με τον οποίο και συζήτησε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. « Σύντομα και οι Έλληνες της Αυστραλίας θα έχουν δικαίωμα ψήφου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών.