Moving Up

Στην 58η θέση μεταξύ 168 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της Transparency International για τη διαφάνεια για το έτος 2015 – στην ίδια περιοχή με Κούβα, Ιταλία, Τουρκία και Νότιο Αφρική.

Συγκεκριμένα, με βαθμολογία το 0 για την “απόλυτη διαφθορά” και το 100 για την “απόλυτη διαφάνεια”, η χώρα μας συγκεντρώνει 46 βαθμούς. Πριν όμως απογοητευτείτε, να σας πούμε ότι βελτιώσαμε σημαντικά τη βαθμολογία μας και ανεβήκαμε αρκετές θέσεις από τη θέση 69 στην οποία είχαμε καταταγεί πέρσι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, “η Ελλάδα την περίοδο 2012-2015 βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 10 βαθμούς (από 36 σε 46) που μεταφράζεται σε βελτίωση της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη από την 94η στην 58η”.

Ως προς το πού οφείλεται η βελτίωση αυτή, ο πρόεδρος του οργανισμού αναφέρει μια σειρά από κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα τη Διαύγεια, αλλά κάνει και μια ακόμα ενδιαφέρουσα παρατήρηση: “η συνεχόμενη οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει την οικονομική δραστηριότητα και συνακόλουθα τη δυνατότητα των πολιτών να δωροδοκούν, ενώ η  επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων περιόρισε δραστικά το ξέπλυμα χρήματος”. Στην κορυφή της λίστας οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ στον πάτο η Βόρειος Κορέα, η Σομαλία και το Σουδάν.

Transparency InternationalδιαφάνειαΕΛΛΑΔΑ