Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Μαλακάσα, Σπαθοβούνι - Φωτιά και στη Ρόδο (Συνεχής ενημέρωση)

Στα μεγάλα πύρινα μέτωπα στις περιοχές της Μαλακάσας, της Νεάπολης Λακωνίας και του Σπαθοβουνίου Κορινθίας, όπως και του Υμηττού, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και του υπόλοιπου μηχανισμού πυρόσβεσης με σκοπό την οριοθέτηση τους προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από όλα τα μέτωπα έχουν αποχωρήσει οι εναέριες δυνάμεις αλλά παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Τσόγκας υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές αλλά ο κίνδυνος παραμένει καθώς συνεχίζονται οι άνεμοι. Πρόσθετα πυροσβεστικά αεροσκάφη για τον έλεγχο των πυρκαγιών αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης από αέρος το γρηγορότερο δυνατό.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας, μέσα σε ένα διάστημα που δεν ξεπερνά τις 12 ώρες,  έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της χώρας 52(!) αγροτοδασικές πυρκαγιές. Ταυτόχρονα, στην Αττική όπου καταβάλλονταν προσπάθειες στον Καρέα και στην Μαλακάσα, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε άλλες 66 αστικές πυρκαγιές και σε 40 παροχές βοήθειας.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Μαλακάσα – Ενισχύσεις από τον Υμηττό

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, με τους πυροσβέστες να «παλεύουν», τόσο με τις φλόγες όσο και με τους δυνατούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους. Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ νωρίτερα πετούσαν και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Νωρίτερα, 130 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα. Οι δύο από τις τρεις κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα περίπου 120 παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119. Η φωτιά ξέσπασε στις 15.30 το μεσημέρι της Παρασκευής στο 43ο χλμ. από Μαλακάσα προς Ωρωπό.

Σε ύφεση στο Αφράτι Χαλκίδας

Σε ύφεση βρισκόταν λίγο πριν πέσει ο ήλιος η φωτιά στο Αφράτι της Χαλκίδας, καθώς η πτώση της έντασης των ανέμων έδωσε την ευκαιρία στις πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το μέτωπό της και να ανακόψουν την καταστροφική του πορεία. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, μέχρι το τέλος της μέρας η πυρκαγιά πιθανόν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί πάνω από 600 στρέμματα πευκόφυτης περιοχής, ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση ενώ οι πυροσβέστες ερευνούν την περίπτωση εμπρησμού, καθώς έχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά ξεκίνησε από διαφορετικά σημεία.

Το ΑΠΕ νωρίς το απόγευμα μετέδιδε ότι οι φλόγες έφτασαν 20 μέτρα μακριά από τα σπίτια στο χωριό Αφράτι και η πυροσβεστική με την αστυνομία εκκένωσαν σπίτια στην αρχή του χωριού προληπτικά μεταφέροντας τους κατοίκους σε ασφαλές σημείο ενώ εκκενώθηκε και οικισμός Ρομά.

Στην περιοχή οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και οι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή και έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους του χωριού Αφράτι. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Νέα Αρτάκη Χαλκίδας.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ηδη, στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις απ’ όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, 1 χωματουργικό μηχάνημα και 1 αεροσκάφος.

Διαστάσεις στο μέτωπο της Ίρια στην Αργολίδα

Ικανοποιητικά εξελίσσεται το έργο κατάσβεσης της φωτιάς στα Ίρια, αφού έχουν μειωθεί οι εστίες, ενώ έχει ελαττωθεί και η ένταση των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Σημαντική βοήθεια στην ανίχνευση των εστιών, από τη μεριά της θάλασσας, πρόσφεραν παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, καθώς υπήρχε αδυναμία οπτικής επαφής με την περιοχή του Βουρλιά. Καθοριστικό, επίσης, ρόλο στο έργο της κατάσβεσης έπαιξαν και οι ρίψεις αεροσκαφών.

«Πάμε καλά, οι άνεμοι έχουν πέσει και είμαστε αισιόδοξοι ότι τη νύχτα θα καταφέρουμε περισσότερα· θα μας βοηθήσει και η αύρα της θάλασσας», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της Π.Υ. Αργολίδας, Κωνσταντίνος Προύντζος. Στην περιοχή των Ιρίων επιχειρούν 15 οχήματα με 35 άνδρες και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.

Στο μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον ‘Αγιο Αντώνιο (Λυκοτρούπι) Αργολίδας, καίγοντας 30 περίπου στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί φωτιά ξέσπασε και στη χωματερή του Τολού Αργολίδας, η οποία αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την Π.Υ. Ναυπλίου, με τη συμμετοχή οχημάτων και προσωπικού του δήμου Ναυπλιέων.

«Δύσκολη κατάσταση» στο Σπαθοβούνι Κορινθίας

Ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 5.30 το απόγευμα στο Σπαθοβούνι Κορινθίας. «Η φωτιά έχει πολλά μέτωπα, καίει σε πέντε διαφορετικές χαράδρες. Δεν καίγονται πεύκα, ούτε ελιές, κυρίως δεν κινδυνεύουν άνθρωποι», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της Π.Υ. Κορινθίας, Αχιλλέας Τζουβάρας.

Στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα με 45 άνδρες κι ένα πεζοπόρο τμήμα, και εθελοντικές ομάδες ενώ αποσύρθηκαν τα αεροσκάφη Καναντέρ και Πετζετέλ, που συνέδραμαν νωρίτερα στην κατάσβεση. Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρόπουλος στην τελευταία ενημέρωση χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στην περιοχή.

Και πάλι φωτιά στην ορεινή Αιγιάλεια

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στην κοινότητα Χαλκιάνικα Αχαΐας, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας, αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Στην περιοχή επιχειρούν 12 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με περίπου 25 άνδρες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσαχθεί ένα άτομο και εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του στην εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Ρόδος

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από την πόλη της Ρόδου, σε θαμνώδη έκταση. Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσταση. Στο σημείο επιχειρούν 16 άτομα με 6 οχήματα.

Υπό έλεγχο στην Βοϊδοκοιλιά Μεσσηνίας 

Υπό έλεγχο ετέθη η φωτιά που ξέσπασε στις 17:00 σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου – Νέστορος. Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 4 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ από αέρος σημαντική βοήθεια πρόσφεραν και δύο πετζετέλ.  Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλου, η φωτιά έκαψε 15 περίπου στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Σταυράκι Ιωαννίνων.

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 17.30 σε δασική έκταση κοντά στη Νεμέα. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 εθελοντές, δύο οχήματα των ΟΤΑ και δύο αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην οδό Τσακάλωφ στο Κορωπί, κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.  Την ίδια ώρα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Κρωπίας,  Δημήτρης Κιούσης,  έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν αναστάτωση και προβλήματα. Ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι μέσα σε λίγη ώρα κλήθηκαν να κατασβέσουν πέντε μέτωπα πυρκαγιάς και ζήτησε από τους κατοίκους να καταγγείλουν τυχόν ύποπτες κινήσεις στην περιοχή.

Αίτημα βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αθήνα, στην Εύβοια και στη Λακωνία, η Ελλάδα υπέβαλλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την ενίσχυση των εναερίων δυνάμεων με 4 αεροσκάφη.

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού καθώς και κλιμάκια της αστυνομίας, όπως ενημέρωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο αντιπύραρχος Νικόλαος Τσόγκας εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΑργολίδαΕύβοιαΜαλακάσαμεσσηνιαπυρκαγιέςΠυροσβεστική Υπηρεσία