Εικοσιτετράωρες απεργίες και συλλαλητήρια από ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, φαρμακοποιούς και ΠΑΜΕ την Τετάρτη

Σε απεργία 24 ωρών προχωρά η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, διοργανώνοντας απεργιακά συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σε 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα θα προχωρήσει και η ΠΟΕ – ΟΤΑ.

«Λίγες μόνο ημέρες μετά το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 όπου το 62% των Ελλήνων ψήφισε «ΟΧΙ» στα νέα μέτρα, διαπιστώνουμε πως το δημοψήφισμα ήταν σαν να μην έγινε ποτέ» αναφέρει η ΠΟΕ – ΟΤΑ η οποία πάντως αναφέρει ότι η προοπτική και η ελπίδα δεν θα ερχόταν ούτε στην «χαοτική» επιλογή των «οπαδών της άτακτης χρεοκοπίας». Τονίζει τέλος ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αγωνιστεί για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που «χάνονται» σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο».

Σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί την Τετάρτη, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας, αμέσως την επίτευξη της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φαρμακοποιοί έχουν δηλώσει αντίθετοι τόσο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, όσο και στη διεύρυνση των καναλιών διανομής και διάθεσης των φαρμάκων.

«Θεωρούν τα φαρμακεία απλές εμπορικές επιχειρήσεις, την υγεία εμπορεύσιμο αγαθό και το φάρμακο κοινό καταναλωτικό προϊόν», αναφέρει ο ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι «οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να στηρίζουν τον Έλληνα ασφαλισμένο, παρέχοντας πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, χρηματοδοτώντας από το υστέρημα τους την χρεοκοπημένη κοινωνική ασφάλιση, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, υποκύπτει στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων και των δανειστών»

Ο ΠΦΣ θεωρεί «περίεργο» να επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία, «ύποπτο να επιχειρείται να αφανισθεί το φαρμακείο της γειτονιάς και των ακριτικών περιοχών» και « απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της νέας συμφωνίας διοργανώνει την Τετάρτη και το ΠΑΜΕ.

ΑΔΕΔΥΑπεργίαΠΑΜΕΠΟΕ-ΟΤΑφαρμακοποιοί