Τι χρειάζεται διόρθωση;
Η προσωπικότητα ενός ενήλικου ανθρώπου (E.Berne: Παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι ) είναι μια σύνθεση από υπο- προσωπικότητες που προσπαθούμε να λειτουργούν σε μια αρμονική συνύπαρξη, να πρωταγωνιστούν ανάλογα με τις συνθήκες:
Το φυσικό παιδί: είναι η υποπροσωπικότητα που μας χαρίζει την ανάγκη ελευθερίας, δημιουργικότητας σε όλη μας τη ζωή.
Το υπάκουο- προσαρμοσμένο παιδί: μας εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων, την δικαιοσύνη, τον σεβασμό στους άλλους.
Το υπάκουο- επαναστατημένο παιδί: μας αναζητά την τόλμη, την αμφισβήτηση και την ανάγκη αιτιολογίας των κοινωνικών κανόνων.
Ο ενήλικας μέσα μας: συγκεντρώνει, υπολογίζει και κατανοεί τα μηνύματα γύρω του.
Ο τροφοδοτικός γονέας: μας φροντίζει τον εαυτό του και αργότερα και τα παιδιά του.
Ο κριτικός γονέας: μας επικρίνει,προβάλλει την ηθική και τιμωρεί για τα λάθη.
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι άνθρωποι που δεν διεκδικούν έχουν δώσει προτεραιότητα στον ρόλο του υπάκουου-προσαρμοσμένου παιδιού αλλά και του κριτικού γονέα. Τα αυτοχαρακτηριζόμενα ως ευγενικά και συμπονετικά άτομα πέφτουν θύματα στις παραπάνω καταστάσεις γιατί απλά πάντα θα υπάρχουν σ΄αυτόν τον κόσμο άνθρωποι που χαρίζονται και άνθρωποι που μόνιμα ζητούν να τους χαριστούν οι άλλοι. Οι ευγενικοί άνθρωποι γίνονται υπάκουοι προμηθευτές, αναλώνονται μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους. Η εξάντλησή τους τους οδηγεί συχνά σε ατέλειωτες εξηγήσεις και δικαιολογίες για τυχόν άρνηση, *-αδικαιολόγητα ξεσπάσματα, « κεραυνούς εν αιθρία» αλλά και σε αγχωτικά επεισόδια αποφυγής της συναλλαγής και κλείσιμο στον εαυτό.
Μαρία Λασσιθιωτάκη
Ψυχολόγος
Διαβάστε όλο το άρθρο στο:
http://www.selftherapy.gr/?cat=28