Τι σημαίνει η νίκη Ανδρουλάκη για τη δημόσια ζωή - Επιστροφή του ΠΑΣΟΚ με ισχυρό μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά τα μηνύματα των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που ανέδειξαν, με μεγάλη πλειοψηφία (68%), νικητή και νέο πρόεδρο του Κινήματος τον Νίκο Ανδρουλάκη.

του Θοδωρή Καλούδη

Το κυριότερο μήνυμα είναι το οξυγόνο ζωής που δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, και στις δύο εβδομάδες της διαδικασίας, έδειξε ότι η Δημοκρατική Παράταξη έχει βαθιές ρίζες, έχει συνέχεια και είναι παρούσα. Η εκλογική της βάση έδωσε στον νέο πρόεδρο εντολή ενότητας και επανεκκίνησης.

Αυτό οδηγεί σε ουσιώδεις ενδείξεις επιστροφής του ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες δείχνουν να κρίνουν πλέον πιο ψύχραιμα το ιστορικό αυτό κόμμα, μετά από τη θύελλα της τελευταίας δεκαετίας. Και, σε πολιτικό επίπεδο, ίσως τα άμεσα συγχαρητήρια και η πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νίκο Ανδρουλάκη στο Μαξίμου, πέρα από τη φιλοφρόνηση στον νέο αρχηγό του τρίτου κόμματος, να δίνει και κάποια ενδιαφέροντα πολιτικά μηνύματα. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θεωρεί το ΠΑΣΟΚ, αν και τρίτο κόμμα, ουσιωδέστερη και πιό σοβαρή αντιπολίτευση από την Αξιωματική.

Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης ο Γιώργος Παπανδρέου. Ηττήθηκε παταγωδώς, σε συνθήκες προσωπικού και πολιτικού ευτελισμού. Καιρός να αποσυρθεί και να μην ταλαιπωρεί άλλο την παράταξή του.

Ισχυρά τα μηνύματα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούσε ότι είχε ηγεμονική θέση στην Κεντροαριστερά. Η αφύπνιση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενεργοποιήσει τις παραταξιακές μνήμες πολλών από τους «μετανάστες» φίλους του που αναζήτησαν πολιτική στέγη στο κόμμα του κ. Τσίπρα, στα χρόνια των μνημονίων.

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για το ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο όσο μεγαλώνει η γκρίνια στο εσωτερικό του και παραμένει μικρή η συνοχή των ψηφοφόρων του εκ του γεγονότος ότι έχει απογοητεύσει και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το κενό που έχει δημιουργήσει ο ανήμπορος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καλυφθεί σε ένα βαθμό και υπό προϋποθέσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Μετά τα αισιόδοξο κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, έρχονται τα δύσκολα της επόμενης μέρας. Όλα θα κριθούν από τις θέσεις, την πολιτική και τις μεγάλες αποφάσεις της νέας του ηγεσίας. Ο κ. Ανδρουλάκης παίζει το τελευταίο χαρτί της ιστορικής παράταξής του. Οι ελπίδες των πολιτών είναι να το παίξει σωστά.

 

Πηγή: Economico.gr