Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου “μαδάει τη μαργαρίτα” - Πρωταγωνιστής πάλι σε ένα “Παπανδρεϊκό” κόμμα που εγκατέλειψε… Τι μπορεί να συμβεί;

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους για την ηγεσία του.

του Θοδωρή Καλούδη

Μιας όμως και ξεκινήσαμε την περασμένη Παρασκευή τις «εκδοχές» για τις εξελίξεις στο κόμμα αυτό, εκτιμώντας ότι «πίσω από την κουρτίνα» το παρασκήνιο δουλεύει για τον κ. Παπανδρέου, ας τις συνεχίσουμε για όσους αρέσκονται στις πολιτικές και παραπολιτικές «εκτιμήσεις» ή «φαντασιώσεις».

  1. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι de facto «πρωταγωνιστής» σε ένα «Παπανδρείκό» κόμμα, όπως κι αν λέγεται, έστω κι αν δεν το σεβάστηκε, διασπώντας το. Στο κοινό του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ όμως σήμερα υπάρχει ένα σοβαρό ποσοστό «εικονολάτρες», οι πιο ηλικιωμένοι από τους οποίους πιθανόν να πιστεύουν ότι ο Ανδρέας ζει ακόμα…
  2. Δεν είναι βέβαιο ωστόσο ότι ο κ. Παπανδρέου θα κάνει περίπατο στις εσωκομματικές εκλογές, δεδομένου ότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν σοβαρά ερείσματα. Ο ΓΑΠ μπορεί να «θριαμβεύσει», μπορεί και να έρθει τρίτος.
  3. Ένα όνομα που εξακολουθεί να «ερμηνεύει» τον κ. Παπανδρέου στο ρεπορτάζ και τις «διαρροές», αν και βρίσκεται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η άλλοτε «εξ απορρήτων» του τ.πρωθυπουργού Κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, στενή «σύμβουλος» σήμερα του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό επιτρέπει σε κάποιους να «φαντάζονται» συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή του ΓΑΠ και ενδεχομένως στις μετέπειτα συζητήσεις στον χώρο της «Κεντροαριστεράς».
  4. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος αν χάσει από τον ΓΑΠ στις εσωκομματικές εκλογές δεν θα μείνει για πολύ στο «Παπανδρεϊκό» ΚΙΝΑΛ.
  5. Σημειώνουμε τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σνομπάρει τις εκλογικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ (που πράγματι κινούνται στα όρια του ευτελισμού) , «σφάζει με το βαμβάκι» τον ΓΑΠ, ως «κληρονόμο», δηλώνει ότι του αρκεί ο σημερινός εκτός βουλής ρόλος του στα δημόσια πράγματα, αλλά καλεί παράλληλα τους πολίτες να ακούνε όσα (ενδιαφέροντα πράγματι) λέει ο ίδιος και εκλεκτοί διανοούμενοι στον «Κύκλο Ιδεών» του. Ίσως ο κ. Βενιζέλος – «θέλει δεν θέλει» – να γίνει δέκτης ιδεών και προτάσεων από τους «αυτοεξόριστους» σε ένα μελλοντικό «Παπανδρεϊκό» ΚΙΝΑΛ.
  6. Για το αν ο κ. Παπανδρέου κάνει καλά που ανακατεύεται και πάλι με το χειμαζόμενο πλέον ΚΙΝAΛ/ΠΑΣΟΚ ήδη γράφονται πολλά (ενδιαφέρον λ.χ. το σχόλιο του κ. Γιαννακίδη στο protagon). Παρά το γεγονός ότι κάποιες ιδέες του έριξαν σε ανύποπτο χρόνο τον σπόρο της διαφάνειας, της πράσινης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, στις βασικές προτεραιότητες της χώρας συναγωνίζεται σε αποτυχία τον (άλλο κληρονόμο) Κώστα Καραμανλή, αν και στα χέρια του έμεινε τελικά ο μουντζούρης, που δεν ήξερε τι να τον κάνει…

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι οι εξελίξεις, αν «θα κατέβει» ή όχι ο ΓΑΠ στις εσωτερικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Και ενδεχομένως λίγους σχετικά πολίτες απασχολεί σοβαρά το θέμα. Η πολιτική όμως πολλές φορές μοιάζει με βαριετέ και πολλοί το παρακολουθούν. (Δείτε λ.χ. τα έργα και ημέρες του κ. Τσίπρα). Και στους  δημοσιογράφους, πέρα από τα κρίσιμα, τους αρέσει να  ασχολούνται πολλές φορές και με τον «κόσμο τους». Έστω κι αν είναι γεμάτος «καρτούν»…

 

Πηγή: Economico.gr