Η διακριτική γοητεία των Επτανήσων

της Λυγερής Βικάτου

Είναι αλήθεια πως από των “Ελλήνων τις κοινότητες”, η επτανησιακή είναι ίσως η λιγότερο “θορυβώδης” ως προς την προβολή της. Ωστόσο, δυο εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας (Ε.Ε.Ε.) μέσα στον Απρίλιο, απέδειξαν πως η καλλιτεχνική δημιουργία του Ιονίου συνεχίζει να εμπνέει αλλά και να ενώνει όλους όσους αγαπούν τα Επτάνησα.

Η συναυλία «Από τα Επτάνησα στις μουσικές του κόσμου- Bel canto d’ amore» με τη «Συμφωνική Μαντολινάτα του Ιονίου “Παναγής Μπαρμπάτης” της Ε.Ε.Ε. ήταν η πρώτη. Πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στο θέατρο Badminton, με αφορμή την 150η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το θέατρο για να απολαύσουν μαντολινάτες αλλά και διάσημες μελωδίες από κάθε γωνιά του κόσμου, ήχους και μουσικές που δεν βρίσκουν βήμα στα περισσότερα ΜΜΕ. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στην αίθουσα,καθώς οι θεατές για δύο και πλεόν ώρες παρακολουθούσαν απορροφημένοι, κάνοντας απόλυτη ησυχία. “Είναι εκπαιδευμένο κοινό, γι΄ αυτό”, σχολίασε μια φίλη, Επτανήσια και η ίδια, κατά τη διάρκεια του διαλλείματος.

Πράγματι. Το επτανησιακό είναι κοινό με παιδεία τόσο στη μουσική όσο κ στο θέατρο. Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 26 Απριλίου, ο πολιτιστικός σύλλογος «Ερωτόκριτος» της δημοτικής κοινότητας Σκουλικάδου Ζακύνθου, παρουσίασε στο θέατρο Πόρτα την κωμωδία του Μέντη Μποσταντζόγλου «Μήδεια». Το κλίμα αυτή τη φορά ήταν πιο χαλαρό και χιουμοριστικό, αλλά οι Επτανήσιοι αποδείχθηκαν και πάλι πιστοί στο ραντεβού τους. Μια σατιρική παράσταση, επικαιροποιημένη, με αιχμές για την πολιτικό κοινωνική κατάσταση της χωράς, διασκέδασε και προβλημάτισε τους θεατές που ανταποκρίθηκαν με το θερμό τους χειροκρότημα και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη εκδήλωση.

Ο αποχαιρετισμός, και στις δύο περιπτώσεις, ανήκε στην Πρόεδρο της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, την Κερκυραία Ελένη Κονοφάου, που είναι και η ψυχή όλων των σχετικών δράσεων. Η ίδια δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι οι Επτανήσιοι διατηρούν τους δεσμούς τους με την ιδιαίτερη πατρίδα τους και το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία.

Άλλωστε, όπως σημείωσε εύστοχα και ο Μεγανησιώτης δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ο οποίος και άνοιξε την αυλαία στη συναυλία του θεάτρο Badminton, κανένα κόμμα δεν μπορεί έτσι απλά να συγκεντρώσει σήμερα 2.500 κόσμο. Τα Επτάνησα απέδειξαν πως μπορούν και με το παραπάνω.

Υ.Γ. Από την Μήδεια του Μποστ, ένα επίκαιρο πολιτικό σχόλιo:

Μήδεια:

«Γι΄αυτή τη θέση της εργασίας
ήρθαν χιλιάδες από Νομούς
……….
κι είχαμε πήξει από στραβούς.

Τη θέση πήρε ανοιχτομάτης, δηλώσας είμαι τελείως τυφλός
Εις την Ελλάδα ό,τι δηλώσεις, είπε πριν χρόνια κάποιος σοφός.
Κι αυτός ο ψεύτης απατεώνας, εκτός του θράσους κι εκτός αυτού
πήρε τη θέση δίχως αγώνας μ΄ ένα σημείωμα του βουλευτού».

(Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας)