Ο Μητσοτάκης πρέπει να επιμείνει σε κεντρώες μεταρρυθμιστικές πολιτικές: Το απαιτούν οι καιροί & η πλειοψηφία των πολιτών

Η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί μια κεντρώα μεταρρυθμιστική πολιτική. Ηρεμία στο πολιτικό κλίμα, ενότητα στα μεγάλα εθνικά ζητήματα και εκσυγχρονισμό του κράτους, ανασυγκρότηση της οικονομίας, ανακούφιση της κοινωνίας, βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Θοδωρής Καλούδης

του Θοδωρή Καλούδη

Αυτό προκύπτει από τις ποιοτικές αναλύσεις όλων των επιστημονικών μετρήσεων της κοινής γνώμης, ανεξάρτητα από τα ευρήματα για τις κομματικές προτιμήσεις – που εκεί, πέραν της πολιτικής τάσης της εποχής, αντανακλάται και η αντίληψη και η «εικόνα» που έχει κάποιος για το κόμμα «του» ή τις πολιτικές που αυτό εκφράζει.

Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε – κυρίως στο ξεκίνημα της διακυβέρνησής του – ότι τοποθετείται με αποφασιστικότητα στον χώρο της κεντροδεξιάς, παρά το γεγονός ότι ηγείται ενός ιστορικού κλασσικού δεξιού κόμματος. Τόσο η συγκρότηση της κυβέρνησης του όσο και κάποιες κρίσιμες πολιτικές που ακολουθεί αποπνέουν κλίμα μεταρρυθμιστικό,  «κεντρώας» αντίληψης.

Αυτό αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις (GPO): το 44,4% των πολιτών τον θεωρούν κεντροδεξιό (34,5%) ή κεντρώο (9,9%) πολιτικό ηγέτη. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, σε ποσοστό πάνω από 50% δεν θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη “δεξιό”, αλλά “κεντροδεξιό”. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται «κεντροδεξιός» από το 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ, από το 51,3% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής και από το 14,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 22,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον θεωρούν δεξιό , ενώ περισσότεροι από 6 στους δέκα ψηφοφόρους του τέως ΠΑΣΟΚ (ένας χώρος με ισχυρά «αντιδεξιά» και «αντι-μητσοτακικά» αντανακλαστικά) τον θεωρούν κεντροδεξιό ή κεντρώο.

Η ενίσχυση λοιπόν του κεντρώου προφίλ της κυβέρνησης και η σθεναρή αντίσταση σε νοοτροπίες και «συστήματα» (ακόμα και μέσα στην πλειοψηφία) που δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές της εποχής (πρέπει να) είναι κρίσιμος στόχος.

Η κυβέρνηση έχει δείγματα πολιτικών και δράσεων που έχουν την εκτίμηση μιας μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, ευρύτερων στρωμάτων από το κοινό που συνήθως απευθύνεται η Ν.Δ.

  • Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού επικροτήθηκε από όλους και απέσπασε μια ασυνήθιστα καταλυτική πλειοψηφία της Βουλής. Οι εκσυγχρονιστικές τομές στο κράτος, η καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος με ένα αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο. Οι μεγάλες αλλαγές στις σχέσεις μας με την κρατική γραφειοκρατία, η νέα ενεργειακή πολιτική, η ραγδαία ψηφιοποίηση του δημοσίου, η εισαγωγή της digital επικοινωνίας παντού, αλλάζουν την καθημερινότητά μας. Η εμπειρία μας από την ταχύτητα, την οργάνωση, την αποτελεσματικότητα, τις άριστες και πολιτισμένες συνθήκες μαζικού εμβολιασμού εκατομμυρίων πολιτών είναι δείγμα σύγχρονου κράτους που σέβεται τον πολίτη. Η άμεση αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία, η σημαντική και διαρκής ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων, η στήριξη των αδύνατων από μια αδύναμη ακόμα οικονομία, είναι αποτέλεσμα κλασσικής σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης. Ο προγραμματισμός της ανάπτυξης με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης (σχέδιο σοβαρής πολιτικής, επιστημονικής και επαγγελματικής συγκρότησης) αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για ολική αναμόρφωση του παραγωγικού και επενδυτικού προφίλ της χώρας.

[ Όμως, η κυβέρνηση έχει δείξει και σημεία κόπωσης, αλλά και αχρείαστης ενασχόλησης με την μικροπολιτική επικαιρότητα που την φθείρει. Απερίσκεπτης εμπλοκής σε οξύνσεις του πολιτικού κλίματος, που είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος. Και ανοχής σε φαινόμενα αυταρχικών συμπεριφορών που παραπέμπουν στο παρελθόν.]

Οι τάσεις των πολιτών δείχνουν το δρόμο. Οι Έλληνες είναι ένας βασανισμένος, δημοκρατικός λαός που, στην πλειοψηφία του, θέλει ηρεμία και προκοπή. Ανεξάρτητα του τι ψηφίζουν, οι περισσότεροι – τουλάχιστον η πλειοψηφία όσων δηλώνουν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – αυτοπροσδιορίζονται σε ένα ευρύτερο πολιτικό χώρο που έχει σταθερές αναφορές στο κέντρο.

Ο κ. Μητσοτάκης το έχει δει. Πρέπει και να επιμείνει…

 

Πηγή: Economico.gr