Γιατί η χώρα είναι στο σωστό δρόμο, παρά την κατευθυνόμενη μιζέρια των trolls - Το τωρινό ζόρι θα μας φαίνεται σε λίγους μήνες κακό όνειρο…

Η κούραση από το διαρκές κλείσιμο, η κακή ψυχολογία από τη δύσκολη καθημερινότητα, η αγωνία για το αύριο, δεν επιτρέπει, πολλές φορές,  να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα για τη χώρα, ψύχραιμα και από απόσταση. Και αυτό είναι λογικό.

του Θοδωρή Καλούδη

Όμως τα πράγματα δεν πάνε άσχημα. Αντίθετα, πάνε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από το Ελληνικό κράτος – και σε κάποιους τομείς – π.χ. αντιμετώπιση της πανδημίας, εμβολιασμοί – ανέλπιστα πιο αποτελεσματικά από χώρες της Ευρώπης που θεωρούνται πρότυπο οργάνωσης και αποτελεσματικότητας.

Η χώρα επλήγη από την πανδημία τη στιγμή που πήγε να σηκώσει κεφάλι. Οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί έπεσαν στη δίνη του κορωνοϊού. Ο προϋπολογισμός άλλαξε Ρότα. Το κράτος όφειλε να δώσει προτεραιότητα στην προστασία της ζωής και, ως επακόλουθο του lockdown, όφειλε να στηρίξει άμεσα εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Σε ένα χρόνο, περισσότερα από 14 δις ευρώ ρίχτηκαν στο σκοπό αυτό. Ήταν η μεγαλύτερη άμεση αρωγή που γνώρισε η κοινωνία και η αγορά.

Αλλά, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η στήριξη των νοικοκυριών και της αγοράς δεν είναι το μόνο θετικό του τελευταίου χρόνου.

Όπως έγραψε το Σάββατο – σε μια εξαιρετική ανάλυση – ο Κώστας Μποτόπουλος, μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων επιτρέπουν (με λίγη καλή θέληση) να θεωρήσουμε ότι η χώρα μας κινείται στις ράγες μιας γενικότερης  ανάκαμψης.

Τρεις εξελίξεις ενισχύουν αυτή την άποψη: Η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η διπλωματική αναβάθμιση.

Στην οικονομία, οι συνήθως φειδωλοί σε επαίνους Financial Times μας εξηγούν πως η Ελλάδα επιστρέφει στην «κανονικότητα» (στους Financial Times 17/3/2021).

Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, έχει διαμορφωθεί ένα πλάνο – με τη συμβολή διεθνούς κύρους επιστημόνων και οικονομολόγων – που διακρίνεται για τη λογική και την πληρότητα και (ευτυχώς) όχι για τις πολιτικές μεγαλοστομίες του.

Στη διεθνή σκακιέρα, η αναβάθμιση της χώρας στο διπλωματικό μέτωπο στηρίζει τις εθνικές προτεραιότητες. Πρωτοβουλίες της, όπως αυτή του «πράσινου διαβατηρίου» τη βάζουν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί με τις ΗΠΑ – στην οποία συνέβαλαν με μια πολλαπλά ενδιαφέρουσα σύμπλευση Δεξιές, Αριστερές και Κεντρώες κυβερνήσεις τα τελευταία 12 χρόνια -ξεκαθαρίζει το γεωπολιτικό πεδίο της χώρας και αναβαθμίζει το στρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και το ευρύτερο νότιο συμμαχικό τόξο που φτάνει μέχρι την Ινδία. Και βέβαια αποτελεί ένα μήνυμα για τον κακό γείτονα.

Όταν θα περάσει η λαίλαπα της πανδημίας – ελπίζουμε το καλοκαίρι – και όταν η χώρα, οι ζωές και οι δουλειές μας μπουν σε κανονικούς ρυθμούς, όλα θα μας φαίνονται πιο φωτεινά. Και, βέβαια, η καταστροφολογία και η κατευθυνόμενη μιζέρια των trolls στα social media θα φαίνεται, ξεγυμνωμένη, αυτό που πράγματι είναι: μια χυδαιότητα. Οι ειδικοί σε Ελλάδα και εξωτερικό προσβλέπουν – και με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης – σε μια έντονη ανάπτυξη της οικονομίας, με ρυθμούς που επιτρέπουν να περιμένουμε καλύτερες μέρες.

Το τωρινό ζόρι θα μας φαίνεται σε λίγους μήνες κακό όνειρο…

 

Πηγή: Economico.gr