Game Over για το καρτούν του διχασμού: Τι σημαίνει η επίσημη στοχοποίηση της Δημοκρατίας από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο

Αυτό που συνέβη χθες το απόγευμα στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον είναι πρωτοφανές για τις ΗΠΑ. Και είναι πρωτόγνωρο γιατί πρόκειται για μια στοχοποίηση των δημοκρατικών θεσμών από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

του Θοδωρή Καλούδη

Ο απερχόμενος Πρόεδρος αμφισβήτησε ένα πεντακάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα, όταν ηττήθηκε κατά κράτος από τον Τζο Μπάιντεν. Και εξακολουθεί να ασχημονεί – λίγες ημέρες προτού ορκιστεί ο νέος Πρόεδρος – όταν:

  • Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν τον κέρδισε με 7.059.741 ψήφους διαφορά σε εθνικό επίπεδο
  • Ο Μπάίντεν κέρδισε, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ομοσπονδιακό σύστημα, τις εκλογές με 306 έναντι 232 εκλεκτόρων, ένα εύγλωττο αποτέλεσμα.
  • Όλοι οι κυβερνήτες -όλοι: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι- κήρυξαν νόμιμα τα αποτελέσματα σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ
  • 62 δικαστήρια, στα οποία προσέφυγε ο Τραμπ, απέρριψαν τις προσφυγές του και τις αιτιάσεις του ότι τάχα υπήρξε νοθεία στα αποτελέσματα.

Κι όμως, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ταμπουρωμένος στον Λευκό Οίκο, οδηγεί άκριτα τη χώρα του σε επικίνδυνο διχασμό: Κάλεσε τους πλέον ακραίους οπαδούς του, μέλη φασιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων (που αποτελούν μειοψηφία και στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος) να διαδηλώσουν ενώπιον του Καπιτωλίου, την ώρα που τα δύο νομοθετικά Σώματα ενέκριναν με την ψήφο τους τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η συνέχεια είναι γνωστή: Τις είδαμε όλοι στις οθόνες μας χθες βράδυ. Εισβολή στο Καπιτώλιο και βία που μας άφησε άφωνους. Τέτοιου είδους βεβήλωση Ναού της Δημοκρατίας είχε να συμβεί στη Δύση από την (ανεπιτυχή) απόπειρα κατάλησης της Ισπανικής Δημοκρατίας από τον αντισυνταγματάρχη Τεχέρο, το 1981. Και όχι μόνο: Ο Τραμπ κατάφερε πλήγμα στο διεθνές κύρος της χώρας του, τέτοιο που ούτε οι εχθροί της μεγάλης δύναμης δεν είχαν φανταστεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κλασσικό δείγμα λαϊκιστή, αυταρχικού, διχαστικού ηγέτη, που στήριξε την πολιτική ισχύ του σε αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, στην απόπειρα απαξίωσης των μέσων ενημέρωσης που του άσκησαν έλεγχο και την πυροδότηση του μίσους και της διχόνοιας στην Αμερικανική κοινωνία. Ακόμα και μετά τα χθεσινά τραγικά γεγονότα ο Τραμπ με μηνύματά του εξακολουθούσε να υποστηρίζει ότι … του έκλεψαν τη νίκη, υποδαυλίζοντας ύπουλα νέες ταραχές.

Η διεθνής κατακραυγή ήταν αναπόφευκτη. Η πανηγυρική ανακήρυξη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ είναι θέμα 14 ημερών. Η Αμερικανική Δημοκρατία θα επιβιώσει της λαίλαπας Τραμπ. Όμως οι ΗΠΑ, μια βαθειά διχασμένη κοινωνία, έχει αρκετό δρόμο για να επουλώσει τις πληγές της. Το ευτύχημα είναι ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αντιλαμβάνεται πλέον ότι ο απερχόμενος πρόεδρος και ο Τραμπισμός αποτελεί απειλή και για το ίδιο το κόμμα του. Ήδη οι πλέον σημαντικοί Ρεπουμπλικανοί παράγοντες τοποθετήθηκαν με γενναιότητα στο Κογκρέσο υπέρ της θεσμικής κανονικότητας της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνϊ δήλωσε μάλιστα ότι αυτό που συνέβη χθες ήταν “μια εξέγερση, την οποία υποκίνησε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών”

Κατά τα άλλα, μπορούμε να πούμε ότι χθες σήμανε το game over για την καριέρα του πιο  αλλοπρόσαλλου προέδρου που γνώρισαν οι ΗΠΑ. Θα μείνει στην ιστορία ως το καρτούν του διχασμού.

 

Πηγή: Economico.gr