Αβεβαιότητα μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού - Συνέπειες της πανδημίας & το 2021

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Το 2020 η οικονομία ήταν  “κλειδωμένη” στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας των κυβερνήσεων να σταματήσουν την διάδοση του κοροωνοϊού. Συνοψίζοντας σε μια φράση τις  οικονομικές απώλειες  πουν έγιναν περισσότερο αισθητές παγκοσμίως θα λέγαμε πως  « Το 2020 είδαμε την συντριβή της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και  την απώλεια θέσεων εργασίας»

Τα κράτη αύξησαν τις υγειονομικές δαπάνες τους ώστε να μετριάσουν τις οικονομικές συνέπειες και πλέον αφού έχει βρεθεί το εμβόλιο εστιάζουν την προσοχή τους στο πώς θα αποπληρώσουν το χρέος που έχει προκύψει. Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μείωσαν τα επιτόκια και αγόρασαν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία ώστε να εισρεύσει περισσότερη ρευστότητα στο  χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το 2021 θα υπάρξει βελτίωση στην παγκόσμια οικονομία όμως αυτό είναι αυτονόητο αφού τα δύσκολα πέρασαν. Οι προβλέψεις μάλιστα για το παγκόσμιο ΑΕΠ βρίσκονται κοντά στο 5% για το 2021. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι η επαναφορά θα στα προ-πανδημικά επίπεδα θα είναι δύσκολη και  άνιση και ότι αύξηση που αναμένουμε στο παγκόσμιο ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην Κίνα, η οποία έχει ήδη επιστρέψει δυναμικά και είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο καθώς το γ’ τρίμηνο του 2020 παρουσίασε σημάδια ταχύτερης ανάτασης.

Αβεβαιότητα μέχρι την “ανοσία της αγέλης”

Tι θα συμβεί αν βραχυπρόθεσμα επανέλθουν μέτρα  περιορισμού του κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες:  Οφείλουμε να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα καθώς μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού η κατάσταση είναι αβέβαιη. Στο σενάριο αυτό θα περιοριστεί η δυναμική της οικονομίας και θα  βαθύνουν οι συνέπειες που ήδη υπάρχουν. Ποιες είναι τελικά όμως οι σοβαρότερες συνέπειες που έφερε η πανδημία στην οικονομία;

Oι μεγαλύτεροι φόβοι των επιχειρήσεων την covid και μετα-covid περίοδο: Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στις προηγμένες οικονομίες, η μεγαλύτερη επίπτωση του COVID-19 ήταν η μείωση του ανταγωνισμού η οποία οφείλεται στην αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μεγάλες εταιρείες – όπως η Amazon -σημείωσαν τεράστιες πωλήσεις ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις με φυσική παρουσία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Άλλες επιπτώσεις της πανδημίας που βρίσκονται ψηλά στην λίστα είναι η  μειωμένη συνεργασία μεταξύ εταιρειών και η  αυξανόμενη δυσκολία στην εύρεση και πρόσληψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις στις προηγμένες οικονομίες επικεντρώνονται στο εμπόριο, οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετώπισαν διαφορετικά προβλήματα φέτος, όπως αυξημένη εγκληματικότητα και  προβλήματα διακυβέρνησης.

 

Πηγή: Economico.gr