Έρχεται ο “Ηρακλής ΙΙ” από το 2021 με στόχο να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σήμερα ανέρχονται στο 36,7% του συνόλου

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Η ενεργοποίηση του “Hρακλή II’’ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκεται προ των πυλών: Πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή αρχές του επόμενου έτους και να “τρέξει” παράλληλα με τον “Ηρακλή Ι’’ που ήδη εφαρμόζεται και ο οποίος φτάνει μέχρι την Άνοιξη του 2021.

Ο ακόμη μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων της χώρας μας ο οποίος ανέρχεται στο 36,7% έναντι του 3% όπου είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστά την ανάγκη για επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής” με στόχο το νέο έτος το ποσοστό των “κόκκινων’’ δανείων να είναι μονοψήφιο.

“Ηρακλής Ι’’: τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 31 δις ευρώ

Υπενθυμίζουμε ότι: Το πρόγραμμα “Ηρακλής Ι’’ αφορά τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 31 δις ευρώ με παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 12 δις ευρώ. Όσον αφορά το  “Ηρακλής ΙΙ’’ αναμένουμε ότι θα  είναι στο ίδιο μήκος κύματος δηλαδή και αυτό θα αφορά τιτλοποιήσεις  και εγγυήσεις ίδιου ύψους, με την διαφορά ότι η προσοχή “θα πέσει” στην τράπεζα Πειραιώς η οποία και θα κάνει τις περισσότερες τιτλοποιήσεις μιας και αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις και πρόκειται αρχές Ιανουαρίου να κρατικοποιηθεί.

Υπάρχει στο τραπέζι και η Bad Bank

Αρκεί ο “Ηρακλής” για να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων; Έχει βοηθήσει αρκετά στην αποκλιμάκωσή τους, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, δηλαδή την έλευση της πανδημίας.

Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένουμε δυστυχώς να αυξηθεί λόγω της αδυναμίας πληρωμών των δανείων που έφερε η πανδημία. Ήδη, τα δάνεια τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής υπολογίζονται σε 28 δις ευρώ και οι εκτιμήσεις για το πόσα από αυτά πρόκειται να “κοκκινίσουν’’ υπολογίζονται στα μισά.

Για αυτόν τον λόγο, υπάρχει ακόμη στο τραπέζι το σχέδιο της ΤτΕ για την ίδρυση μιας Bad Βαnk η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά του “Ηρακλή’’ ώστε να είναι δραστικότερη η αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι τώρα ευκαιρία να συσταθεί μια Bad Bank, καθώς υπό συνθήκες κανονικότητας κάτι τέτοιο δεν θα έβρισκε σύμφωνους τους θεσμούς των Βρυξελλών.

 

Πηγή: Economico.gr