Προϋπολογισμός 2021: Τα θετικά, οι ανησυχίες και τα ανοιχτά ερωτήματα

της Δάφνης Γρηγοριάδη  

Σήμερα η ψηφοφορία του Προϋπολογισμού  2021 στην Βουλή: Ένας προϋπολογισμός διαφορετικός από τις υπόλοιπες χρονιές. Όπως όλα τα πράγματα έχουν δυο όψεις έτσι και εδώ υπάρχουν τα θετικά στοιχεία, αυτά που μας προβληματίζουν αλλά και τα ανοιχτά ερωτήματα.

Τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται:  Μερικές αλλαγές τις οποίες ξεχωρίσαμε είναι ότι το επόμενο έτος αυξάνονται κατά 22%  σε σχέση με φέτος, τα κονδύλια που αφορούν την πρόνοια. Επίσης δεν υπάρχει καμία αύξηση φόρου ούτε εισάγεται κάποιος νέος.

Από 01/01/2021 θα τεθεί σε εφαρμογή και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μια μείωση αν και μικρή η οποία όμως δεν παύει να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Ένα άλλο μέτρο που έχουμε ξεχωρίσει, είναι η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες καθώς και η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σημεία που προβληματίζουν

Στον αντίποδα υπάρχουν και σημεία που μας προβληματίζουν: Όπως είναι ότι στον κωδικό της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν προβλέπεται κάποιο ποσό, την στιγμή που έχει εξαγγελθεί πως θα υπάρξει νέος κύκλος επιστρεπτέας αρχές του επόμενου έτους. Μια παραδοχή στην οποία μπορούμε να αποδώσουμε το παραπάνω γεγονός, ίσως είναι πως πρόκειται οι επόμενοι κύκλοι να καλυφθούν από τα χρήματα που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα επιτευχθεί η πρόβλεψη περί συμβολής του ταμείο ανάκαμψης στο ΑΕΠ σε ποσοστό 2%, μιας και η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει αργότερα από το προβλεπόμενο – ίσως Ιούνιο του 2021, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα έχουν προλάβει να αποτυπωθούν τα οφέλη στην πραγματική οικονομία σε μεγάλο βαθμό.

Βέβαια, εξαρτάται και από το είδος των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν πράγμα το οποίο δεν  γνωρίζουμε ακόμη καθώς δεν έχει έρθει στην δημοσιότητα το προσχέδιο που κατατέθηκε από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες για το ποιες επενδύσεις σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν.

Οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις: Παρατηρήσαμε πως αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω οι προβλέψεις  για τα περισσότερα από τα βασικά μεγέθη της  Ελληνικής οικονομίας στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του Νοεμβρίου σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού του Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 4,8%  από την αρχική πρόβλεψη του Οκτωβρίου κατά  7,5%,  άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης μόνο κατά 3% από 5,8%, ελαφρά άνοδος της ανεργίας  στο 16% από το ποσοστό 15,4%, επαναφορά επενδύσεων κατά 23,2% από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου του 30%. Από την άλλη το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως οι προβλέψεις που αφορούν  τις εξαγωγές εμφανίζονται ελαφρώς βελτιωμένες στο 22,5% από το 22,2 %.