Ο Πειραιάς μόνο λιμάνι στην Ευρώπη, με αύξηση κίνησης το 2020 – Σκληρός ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ναυτιλία

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Η πανδημία  έχει σημαντικό αντίκτυπο  στην παγκόσμια ναυτιλία: Επηρεάζοντας όλους τους τομείς του κλάδου, από  τα επιβατηγά πλοία μέχρι τα  πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και  τα πετρελαιοφόρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΕΜSA o οποίος έχει αναλύσει δεδομένα κίνησης πλοίων:

  • Η κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων το διάστημα Μαρτίου- Νοεμβρίου 2020  από την Ευρώπη προς την Κίνα βρέθηκε στο -51,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και από την Κίνα προς την Ευρώπη στο -38,6%.
  • Επίσης η κυκλοφορία από την Ευρώπη προς τις  ΗΠΑ μειώθηκε κατά  -33,4% ενώ από τις  ΗΠΑ προς Ευρώπη κατά -37,9%.

Επηρεάστηκε  περισσότερο: Ο τομέας της κρουαζιέρας και γενικά η μεταφορά επιβατών καθώς η μείωση της κυκλοφορίας των πλοίων ήταν -85% και -23% αντίστοιχα. Η εμπορική ναυτιλία επηρεάστηκε επίσης στις διαδρομές των Tanker χημικών οι οποίες υποχώρησαν κατά  -23%. Από την άλλη, ανεπαίσθητη ήταν η μείωση κίνησης πλοίων γενικού φορτίου η οποία υποχώρησε μόνο κατά  -1%.

Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη το 2020

Ο αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται η Ελλάδα: Mέσω της  σύγκρισης του αριθμού κλήσεων πλοίων ανά εβδομάδα το 2019 και το 2020 τα στοιχεία δείχνουν ότι  οι χώρες της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο είναι η Κροατία, η Ισλανδία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Η Ελλάδα αντίθετα βγήκε κερδισμένη καθώς ο αριθμός των κλήσεων αυξήθηκε κατά 81%.

Συγκρίνοντας τον αριθμό των κλήσεων πλοίων διαπιστώθηκε ότι: O Πειραιάς είναι το  λιμάνι με την μοναδική αύξηση της κυκλοφορίας πλοίων και μάλιστα ύψους 92%.Tην ίδια ώρα που καταγράφεται πτώση της  κυκλοφορίας στα υπόλοιπα 19 κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης (σύμφωνα με την κατάταξη της Eurostat).

Το μέλλον του κλάδου και η εικόνα των οίκων αξιολόγησης: Mε την Moody’s να αναθεωρεί από  αρνητικό σε σταθερό το outlook για τη ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένουμε ότι τα μέσα EBITDA των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον κόσμο θα αναπτυχθούν από  3% μέχρι 5% τον επόμενο χρόνο.

Έλληνες εφοπλιστές εκτιμούν ότι η ζήτηση για μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων  θα αυξηθεί  το 2021 ωστόσο εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας καθώς όλα δείχνουν πως το καλοκαίρι του 2021 δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό του 2020.